Избрани Новини

На раздумка и пране на валявиците в Белица

Туризъм

25-06-2016, 20:54

Снимка:

belitsa.com

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рекламират Белица

Белица иска земята в Семково да стане общинска

Валявицата е първата обществена пералня от древността

В Белица могат да се посетят две действащи дървени валявици. Едната е построена на Вотръчка река, а другата на Белишка река, като по този начин се изполва бистрата планинска вода на Рила планина.

Валявицата е първата обществена пералня, която съществува от древността до днес. Правени са от майстори от Белица -  дърводелци. По онова време дърводелството е било добре развито като занаят в града. И до днес могат да се видят пъстрите белички черги изпрани и изложени да съхнат върху парапети от дърво - "простор" около валявиците.

Представлява голямо дървено корито с процепи, в което водата от реката се завихря и килимите се перат. В началото това съоръжение се е използвало за валяне на вълнени тъкани, който са ставали меки с мъхеста повърхност. С течение на времето валявицата започва да се използва за пране, като може и да не се използват перилни препарати или сапун.

Валявицата показва какви конструктивни решения са използвани в миналото, използвайки водата като двигател, пренасайки една традиция през вековете. Тези съоръжения и днес се използват от беличани за изпиране на килими, гоблени, черги, одеяла и други, информира belitsa.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов