Избрани Новини

Продължават "Еньовденски тайнства” в Делчево

Неделният ден започна с посрещане на слънцето

Живописното село Делчево за поредна година е домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година се провежда на 23 и 24 юни / събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.
Програмата в първия ден – събота, започна в 19.00 часа, когато малки и големи се включиха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета  участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.
Неделният ден, когато отбелязваме Еньовден, ще започне в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това започва работа ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това, ще могат да се научат някои магически еньовски тайни за билките, както и интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.
Специален гост на фестивала тази година е шеф Елена Петрелийска - финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1, която ще приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки.
И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.
В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана по обед, ще участват мъжка фолклорна група „Войводите“, женска фолклорна група и танцова формация „Кръшно хорце“ към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с.Мосомище; фолклорна група „Голешовски фантове“, а специалният участник тази година ще бъде фолклорният изпълнител Николай Славеев.
Нека се потопим заедно в магията на приказното село Делчево и открием летните тайнства на Еньовден!
П Р О Г Р А М А
неделя - 24.06.2018 г.
05:00 ч. - Посрещане на слънцето в местността „Вълчова тумба“
09:30 ч. - РАБОТИЛНИЦИ:
- Изработване на Еньовски венци. Избор на най - красив венец.
- Ателие „Грънчарство“
10:00 ч. на площада в с. Делчево:
- Благотворителен базар „Билки за лек и вкус“ - Сдружение „Хроника срещу рака“,
- Кулинарна изложба на местни специалитети - ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“. Със специалното участие на шеф Елена Петрелийска - финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1, която ще приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки.
10:30 ч. - Еньовска палитра с участието на Мъжка фолклорна група „Войводите“, женска фолклорна група и танцова формация „Кръшно хорце“ към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; фолклорна група „Голешовски фантове“ и със специалното участие на фолклорния изпълнител Николай Славеев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)