Избрани Новини

В Босилеград откриха нодуларен дерматит

В 19 от общо 36 босилеградски села е установено заболяването

Това съобщи Иван Николов от Културно-информационния център "Босилеград". Ветеринарното управление при сръбското Министерство на земеделието е започнало ваксиниране на говедата в Босилеград и в Пчинска и Ябланишка области в Южна Сърбия. Използват се 50 000 ваксини, дарение от Европейския съюз.

"Досега са унищожени 200 от регистрираните 1 600 говеда в Босилеградска община, а в някои села до границата с България оборите са почти празни“, каза Николов. Пострадалите стопани се обезщетяват, но вредата от загубените ползи и необходимото време за възстановяване на говедовъдството може да продължи до няколко години. Болестта е регистрирана и в общините Сурдулица, Търговище, Буяновац, Враня и Медведжа.

Заболяването ще нанесе сериозен удар върху поминъка на и без това бедните селскостопански производители, които недоволстват, че държавата не се е погрижила по-рано за превенцията, въпреки че се е знаело, че болестта се разпространява от Турция, България и Македония. 

На територията на Босилеградска община преди няколко дни е имало пръскане срещу преносители на болестта, но това довело до отравяне и задушаване на пчелите и нови вреди за пчеларите, допълни Николов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов