Избрани Новини

Занимание по нумизматика проведоха в Благоевград

Музеят даде задачи на децата, свързани с монетите

Днес се проведе поредното занимание от Лятна детска школа на Регионален исторически музей- Благоевград.  Заниманието, което беше представено от уредникa-нумизмат Нина Хаджиева беше на тема: "Що е нумизматика? Кратка история на парите за най-малките." Заниманието имаше за цел да запознае децата с въпросите: Какво е нумизматика и с какво се занимава нумизматът? Как, кога, къде и защо са се появили парите? Какви са различните технологии за производство на монети? Каква информация носи в себе си монетата?

Децата също научиха какви видове домонетни форми /протопари/ са съществували. Запознаха се с нови термини като аверс/ези, реверс/тура, кант/гурт, релеф и номинал. С голям интерес разгледаха класьори с различни по вид, време и произход монети.

Всяко дете получи монета със задача да се опита да разчете надписите върху нея. Също така се опитаха да направят разлика между антични и съвременни монети, като изрязваха и слепваха лицето и гърба на примерните монети и същевременно разгледаха новата българска монета от 2 лв. Накрая всяко дете получи пъзел с изображение на антична монета, който трябваше да изрежат и подредят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов