Избрани Новини

Представиха книгата "Духовни светини в Кресненско"

Това е юбилейната 50-та книга на Борис Сандански

Почетният гражданин на град Кресна Борис Сандански представи в залата на Общината новата си краеведческа, юбилейна 5-та книга "Духовни светини в Кресненско". Присъстваха много граждани, гости и приятели от града, от селата Градешница и Горна Брезница, както и представители на читалище "Н.Вапцаров" в Благоевград.

Срещата започна с прекрасните изпълнения на женския народен хор ог Горна Брезница, които изпяха църковни песнопения и поздравиха автора с "Многая лета". Борис Сандански сподели идеите и намеренията, които са го водели, докато е работел над книгата. В нея авторът разказва за духовните огнища на православието в Кресненския край - манастири, черкви и параклиси, стари и нови. И прави не само това - той издирва и описва в разказаните истории имената на много неизвестни до този момент хора, вложили сърце, труд, време и средства за изграждането на тези духовни пространства. Това са свещенослужителите, ктиторите, строителите, иконописците и дърворезбарите, стенописците - всички те дали своя дан, за да ги има и днес тези християнски молитвени домове. Борис Сандански припомня миналото на тези светини, запознава ни със сегашните, с най-младите черкви и манастири. С тази книга авторът отдава почит на всички онези, които са сътворили тези духовни чудеса за обща полза в земите на Кресненско.

Секретарят на читалище "Н.Вапцаров" - Благоевград и председател на кресненското читалище Илиян Юручки, писателките Красимира Кацарска и Лалка Бенгюзова, журналистката Антоанета Гулева от Радио Благоевгра, автор на документален филм за Б.Сандански поздравиха автора и му пожелаха още нови творчески предизвикателства. Г-н Сандански получи цветя и поздравления, а той подари на всички присъстващи новата си книга с автограф.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов