Избрани Новини

Фестивалът "Пирин Фолк” обещава приятни изненади

"Магията на традициите” е тазгодишното мото

Първият създаден фестивал за авторска македонска песен в България вече има нов организатор. За тазгодишното XXIV-то издание Община Сандански покани фирма „Ди Ен Кей Медия Груп” ООД да се заеме с цялостната организация на престижния международен форум.

„Пирин Фолк“ като фестивал на Балканското фолклорно творчество е събрал в себе си едни от най-красивите македонски песни.

"Тази година решихме да разкрием магията на традициите, създадени през всички години по един нов, съвременен начин, отговарящ на очакванията на публиката. Убеден съм, че посоката, която следваме – да пазим нашите традиции, но и да ги развиваме и показваме по нов, съвременен начин, е успешна. Ние ще продължим да бъдем стъпало нагоре за всеки млад талант, но искрата на авторската македонска песен ще „пали“ и пълни летния театър, събиращ цяла България под вековните си борове“ – каза кметът на община Сандански Кирил Котев.

„Ди Ен Кей Медия Груп” ООД е създадена през 2013 г. от дългогодишния продуцент и режисьор Ненчо Касъмов и Денис Касъмов. Фирмата притежава и разпространява две национални телевизионни програми: фолклорната Фен Фолк ТВ и BG Music channel – специализираната в излъчване само на българска музика.

„Нашата цел е да съхраним българското и българщината, да подкрепяме българските артист – изпълнители, нашата култура, традиции и ценности, да представим богатството и разнообразието им както в България, така и в чужбина. В нашия ефир предоставяме поле за изява на всички, които милеят за българската музика – както нашият фолклор, така и съвременната популярна музика!”, разказва Касъмов. „Поканата да станем организатор на фестивала „Пирин Фолк” Сандански дойде лично от кмета Кирил Котев и за нас това беше голяма чест и признание за способностите и целите ни! Приехме без колебание  и благодарим за оказаното доверие! Сигурен съм, че тазгодишното издание на фестивала ще бъде един истински празник за ценителите на хубавата македонска песен и отваряне на нова страница от историята на фестивала!”, допълва той.

„Пирин Фолк” Сандански за пръв път ще се проведе през месец август – последният уикенд от месеца. На 27 и 28 август Сандански ще стане средище на изпълнители, автори, фолклорни авторитети, любители и ценители на фолклорната музика и традиции от Пиринския край. Слоганът на тазгодишното издание е „Магията на традициите”.

Другата новост е, че за пръв път двата конкурса, провеждащи се в рамките на фестивала, ще се проведат в една и съща фестивална вечер. Конкурсът за изпълнителско изкуство и конкурсът за авторска македонска песен на фолклорна основа ще са на 27 август от 20,45 ч., а на 28 август от 20,45 ч. ще е гала-вечерта на лауреатите.

„Промяната се наложи, защото искаме да дадем еднакво поле за изява и еднакъв шанс за представяне на участниците и от двата конкурса. Смятаме, че поради климатичните условия на гр. Сандански изяви в късния следобед не са удачни както за участниците, така и за зрителите”, пояснява Ненчо Касъмов, който е и директор на „Пирин Фолк” Сандански 2016.

Организаторите обещават още много новости и приятни изненади, подчинени на основната цел – съхраняване и обогатяване на фолклорната традиция на Пиринска област и културно – историческото наследство на гр. Сандански и региона.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов