Избрани Новини

Читалище посреща с фестивал рожден ден

Навършват се 147 г. от създаването на кюстендилското читалище "Братство 1869"

Днес се навършват 147 г. от създаването на кюстендилското читалище "Братство 1869". То е най-старата културна институция в Кюстендилски регион, дала началото на библиотеката, театъра и историческия музей в града, каза председателят му Иван Андонов цитиран от БНР.

"Неизвестен калиграф е записал в първия устав на читалището впечатляващ девиз - "Богатството е смертно, добродетелта - безсмертна". Този девиз е крепял през годините на възход и униние духът на кюстендилци за културно възраждане и просперитет, крепи духа и традициите ни и днес и ще поддържа оптимизма, и пази нашата индентичност на българи в голямото семейство на европейските народи", каза Андонов.

Той посочи, че през годините читалище "Братство" се е утвърдило като важен център за културна дейност на територията на Югозападна България. Целта му е да задоволява потребностите на гражданите, свързани с развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната дейност, запазване на обичаите и традициите на българския народ, разширяване на знанията на гражданите и приобщаването им към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата. Тази година рожденият ден на читалището – 1 юли, съвпада и със началото на Десетото издание на Международния фолклорен конкурс "Пауталия", чийто организатор е кюстендилското читалище. Официалното откриване на феста беше дадено в 11.00 часа на площад "Велбъжд" в града днес. В рамките на трите конкурсни дни жителите и гостите на града ще могат да се насладят на богатството и красотата на песните и танците, на звуците на народните инструменти и да се запознаят с различни народни обичаи, пресъздадени от над 2000 изпълнители от различните фолклорни области на България и Македония.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)