Избрани Новини

Кюстендилските череши - малко и рекордно скъпи

Изкупуват ги от градината по 2 лева, плащат на берачите до 80 ст./кг

Рекордно високи се задържаха цените на кюстендилските череши тази година, съобщава standartnews. Причината за това е съсипаната от минусовите температури в края на април реколта. Така, вместо обичайните около 5000 тона при по-благоприятни години, прогнозата за тази е да се наберат общо около 2000 тона плодове. За това по-скъпи са черешите по пазарите. Повече плащат изкупвачите. По-големи надници получават и берачите.

Първите череши на пазара в Кюстендил струваха по 6 лева, а в магазините и с лев нагоре. Това обаче беше ранна череша, брана в района на Петрич. Най-масовата цена на хубави кюстендилски череши се оказа около 4 лева. Стопаните, по чиито дървета студът пощади плодовете, ги обираха много старателно. Такава инструкция имаха и наетите берачи - да късат черешите по възможност с дръжки. Още в градините плодовете се разделяха на категории и на пазара и най-ниското качество рядко пада под 2 лева.

За да преодолеят загубите от слабата реколта, много от черешопроизводителите се видяха принудени да продават плодовете директно на пазарите. И тази година бяха отворени крайпътните сергии.

Изкупната цена на черешите скочи до високото ниво от 2 лева. За всеки килограм набран плод наетите работници получават между 40 и 80 ст. в зависимост от качеството на работата им и за къде е предвидена стоката.

При добрата изкупна цена хората бързаха да приберат плодовете по-бързо. Имаше и много директни поръчки от София, където кюстендилските череши не паднаха под 4,50 лв. за кг. Всичко набрано през деня отива още на другата сутрин на пазара. Прекупвачи чакат до масивите, за да напълнят бусовете си, разказват собственици на черешови градини от Кюстендилско.

Въпреки високата цена овощарите твърдят, че тази година те едва ще могат да си покрият разходите. Макар че поне 80% от овощните градини на региона са с измръзнала продукция, агротехническите мероприятия трябва да продължат. Дърветата трябва да се пръскат, да се торят и да се режат, казват земеделските производители от Кюстендилско. Към традиционните разходи се прибавят и парите за закупуване на еднодневни трудови договори за работниците, така че разходите се трупат, а приходи от череши за много земеделци няма да има.

Земеделските стопанства с напълно пропаднали заради студа площи са около 30. Те са били огледани своевременно от експертите от Областната дирекция "Земеделие" в Кюстендил, които са изготвили и оценки на щетите. Всички пострадали от бедствената ситуация стопани ще получат обезщетения, увери зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който беше гост на тазгодишния празник на черешата в Кюстендил. Стойността му ще стане ясна, след като се изясни какъв е финансовият размер за цялата страна.

Зам.-министърът призова дребните стопани да се сдружават, като държавата ще им помогне с финансиране, защото няма как отделният производител да бъде силен и конкурентоспособен на пазара. Грудев увери, че земеделското министерство полагат усилия за подпомагане на създаването на групите от производители. През тази година ще има и бюджет за такива действия. "Бъдете активни, за да защитим интересите на кюстендилските производители", призова Грудев.

За своите земляци се застъпва и националният омбудсман Мая Манолова, която също беше сред гостите на празника. Тя се ангажира да инициира законодателни промени, които да регламентират защитата на дребните производители на плодове при бедствени ситуации и да разговаря за това с министъра на земеделието Десислава Танева. Мая Манолова призова още отсега производителите на сливи и ябълки, чиято реколта също е поразена, да побързат да подадат заявления за обезщетения.

Сключиха 3 пъти повече еднодневни договори

От Инспекцията по труда в Кюстендил обявиха, че по време на черешобера досега са били закупени над 2700 еднодневни трудови договора. Имало дни, в които инспекторите са попълвали по повече от 100 бланки на ден. Очаква се броят им по време на цялата кампания да надхвърли 3000, докато за цялата минала година са издали едва около 900. Стойността на осигуровките за ден е 5,11 лева, които се плащат в териториалната дирекция на НАП.
Еднодневните трудови договори в селското стопанство носят облекчения за производителите и работниците, поясняват от Инспекцията по труда в Кюстендил. Земеделският производител сам решава в кой ден ще наеме работниците и ще сключи договори с тях, като се съобразява и с климатичните условия. Този вид договори носят гаранции и за наетите работници. Ако те получават социални помощи, сключването на еднодневен трудов договор не ги лишава от тях, а се придобиват и социалноосигурителни права.

 

Десет сорта издържат на студ

Десет сорта череши, които се оказали най-издръжливи в тежката година, показа директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов. Сред тях са "Българска хрущялка", "Мизия", "Дроганова жълта череша" и др. Тези сортове оцеляха в жестокия мраз на 27 април с температура от -4 до -6 градуса, обясни проф. Домозетов.

Сортът "Стефания" е продаден на Китай, а "Самит" дава плодове с рекордни размери от 32 до 34 мм.

Миналата година са утвърдени два нови сорта, които са първите у нас самоплодни - сами се опрашват.

По данни на директора на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов България е на 18-то място в света по производство на череши в момента. Лидери са Турция, Иран, САЩ, Италия и Русия. В годините назад страната ни е била на 7-8 място. Турция произвежда годишно 200 000 тона череши, а България- 30 000 тона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов