Избрани Новини

Спешна среща за ВиК асоциацията се проведе при Бисер Михайлов

Областният управител я инициира заради отказа на Кресна да се включи

Спешна среща се проведе в областната управа в Благоевград, след като общинският съвет в Кресна гласува „Против" влизането на общината в Асоциация ВиК. По този начин губят всички останали 13 общини, а население от 300 000 души не може да разчита на европейски средства за подобряване на водния сектор в региона.

"Не искам нашата община да е спирачката. Но трябва да се знае, че средната работна заплата е 450 лева, 65% от населението получава минималната заплата. На предпоследно място е общината ни по бедност. В момента имаме най-евтината вода – 49 стотинки за кубик. Как ще понесат три пъти да се увеличи тази цена хората? До 4-5 години няма да я има и Автоагистрала „Струма", която дава хляб на много наши жители. Ако има време, да организираме референдум по въпроса, но хората не искат да сме част от ВиК-Асоциация", това каза Николай Георгиев, кмет на Кресна. Той е в областното ръководство на БСП, но отхвърли обвиненията в политизиране на казуса. "Само председателят на ГЕРБ гласува „За", всички останали съветници от ГЕРБ гласуваха „Въздържал се". Важно е мнението на хората, а не моето", коментира Георгиев, който отказа да разкрие своята позиция.

Останалите кметове бяха категорични, че това решение е безотговорно и некоректно спрямо всички останали жители на Пиринския край. Предупредиха, че без тази асоциация в следващите 5 години нищо добро няма да се случи във водния сектор в региона. А след 2020 г. пък няма да има европейски пари за базова инфраструктура. Догодина ще започнат и санкциите от Европейския съюз за липсата на прчиствателни станции.

"Блокира се цялата област, други области вече имат ВиК-Асоциация. Тук става въпрос за състезателен принцип, другите са пред нас", предупреди кметът на Благоевград – Атанас Камбитов.

Областният управител Бисер Михайлов уточни, че новосъздадената асоциация ще гарантира качетвена и чиста питейна вода, ще доведе до намаляване на загубите от старите и амортизирани водопроводи с помощта на спечелени европейски проекти по тяхната подмяна. Справка на КЕВР сочи, че загубите на питейна вода в община Кресна са 67%, разкри губернаторът.

Той е убеден, че трябва да има консолидация и всички 14 общини да бъдат в бъдещата ВиК-Асоциация, каквото е изискването на Европейската комисия. За да има шанс за европейско финансиране на проекти във водния сектор.

Михайлов ще организира нова среща в град Кресна с местното население, на която ще присъстват експерти от МРРБ, за да разяснят плюсовете и минусите на тази асоциация. Покани и кметовете на останалите 13 общини, но те бяха категорични, че не е тяхна работа да убеждават хората в Кресна, а на тамошния кмет и на политическия елит.

"Не сме пастори, за да напътстваме хората да следват правата вяра", сподели Георги Икономов, кмет на Банско. "Не бива да се спъва нещо градивно, ние сме сред първите, които подкрепихме създаването на ВиК-Асоциация. Ако политическият елит в Кресна не е убеден в ползата от тази асоциация, то поредната среща там ще е театър. Нека спрат спекулациите, че водата ще се увеличи, че ще се приватизира общинското имущество във водния сектор. По този начин се спекулираше и при старта на Националната програма за енергийна ефективност", каза Владимир Москов, който е от БСП и е шести мандат кмет на община Гоце Делчев, информира standartnews.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов