Избрани Новини

Кметът Камбитов: Не може 3000 човека да лишават 300 000 души от европейски средства за ВиК сектора

Мисия

05-07-2016, 15:04

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спешна среща за ВиК асоциацията се проведе при Бисер Михайлов

На среща при областния управител бяха разискани ползите от работеща ВиК асоциация

Кметът д-р Атанас Камбитов взе участие в среща, на която бе обсъдена необходимостта от извършване на реформа във ВиК сектора. Форумът бе иницииран от областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, а на него присъстваха кметове и представители на всички 14 общини в област Благоевград.

По време на срещата мнозинството от участници, с изключение на община Кресна, се обединиха около тезата, че трябва да бъдат предприети незабавни мерки за консолидиране на общините от областта във връзка с реформите във ВиК сектора. В момента във ВиК асоциацията в Благоевград участват 13 от общините. Единствено община Кресна не е част от нея, тъй като общинските съветница не приеха предложението за присъединяване на общината към Асоциацията.

В рамките на днешната среща, която се проведе в сградата на Областна администрация Благоевград, бяха разискани ползите от работеща ВиК асоциация, както и възможността да бъдат привлечени европейски средства за подмяна на ВиК инфраструктурата в областта, включително и пречиствателни станции за питейна и отпадни води.

"С решението Кресна да не се консолидира с останалите общини в областта, тя лишава останалите общини, да имат достъп до европейски средства. Подобно поведение е недопустимо. Не може 3000 човека да лишават 300 000 души, включително и себе си, от възможност да се усвояват европейски средства. По този начин се блокира цялата област. Ако ВиК Асоциацията не заработи сега, до 2020 програмния прозорец е затворен. Принципът тук е състезателен, всички други области ще направят проектите си, а за Благоевград няма да остане нищо. Когато говорим за цената, не е сериозно основният довод на община Кресна да е ниската стойност, защото не се осъзнават последствия. Ако нещата не се променят, няма да може да се усвоят средства по никакви еврейски програми“, категоричен бе кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. 
По време на форума областният управител и кметовете от областта обсъдиха и възможността да бъде направена обща среща с жителите на Кресна, като на нея да бъдат поканени и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"За Благоевградска област съществува много добра възможност. Ако успеем до края на следващия месец да постигнем консолидация, ще имаме възможността да възложим изработването на регионални, прединвестиционнио проучвания, така, че област Благоевград да има възможност да получи финансиране по ОП „Околна среда“, заяви областният управител Бисер Михайлов. Той поясни, че чрез реформи във ВиК сектора, едно от основните и най-важни неща, които ще се случат е осигуряване на качествена и чиста питейна вода.

Той и кметовете на 13-те общини бяха категорични, че със собствен ресурс, няма да може да бъде извършена подмяна на водопроводите. "Липсата на консолидирана ВиК асоциация поставя редица ограничения по европейските програми – ОП „околна среда“, ОП „Развите на селските райони“, ОП „Региони в растеж“, каза още Бисер Михайлов. Михайлов поясни, че необходимите условия за усвояване на европейски средства е обособяване на ВиК асоциация, избор на оператор , както и постигане на консолидация между общините в областта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов