Избрани Новини

Хората от Мусомища пращат подписка до президента

Новините

06-07-2016, 17:13

Снимка:

БНР

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

мУсомищЕ или мОсомищЕ, или...?

Искат промяна на името на селището

Жителите на гоцеделчевското село Мусомища ще изпратят до президента Росен Плевнелиев подписка с искане за ново име на селището, съобщава standartnews.com. Кампанията за събиране на подписи приключва в средата на този месец, разкри кметът на населеното място Тодор Либяховски.

Преди три месеца той изпрати писмо до държавния глава. Няколко пъти писа на президента и предшественикът на управника - Иван Ламбрев.

"Въртят ни в омагьосан кръг. От президентството ни върнаха отговор да отнесем въпроса до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици в страната. ОТ МРРБ отново ни препратиха към президентството", жалват се местни хора.

Хората над 15 години вече чакат напразно промяната на две букви в името на своето селище.

С референдум преди години жителите единодушно решиха селото да се казва Мосомище. Стари документи от читалището и църквата, някои от които са на повече от един век, доказват, че селището е носело това наименование. Доказателство са и паспортите на най-възрастните жители, в които пише, че са родени в Мосомище.

Името на селото идва от думата мост. Някога в селището имало много мостове над реката, която преминава през населеното място. Последната буква на селището в някои архиви е "е", а в други е "а".

"Вярвам, че най-сетне ще ни обърнат внимание. За нас Мусомища е изкуствено име, затова искаме да го сменим", твърди Либяховски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов