Избрани Новини

Емил Стефанов триумфира на международен шахматен турнир

Спорт

08-07-2016, 07:17

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Шампионът на България по шахмат за юноши старша възраст Емил Стефанов продължава подготовката си за Европейското първенство по шахмат. То ще се проведе от 17 август в Прага. Въпреки сериозните финансови трудности, довели до невъзможност да бъде придружаван от треньора си при своите участия, той продължава да показва блестящи резултати.

На големия международен турнир, който се проведе от 28 юни до 6 юли в Ниш, младата надежда на българския шахмат покри първата си норма за международен майстор с великолепния резултат от 6 точки от 9 партии. Постигна ги срещу 8 противници с международни звания, от които 4 гросмайстори.

Пет победи, две ремита и две загуби увенчаха най-добрия резултат в кариерата на младия търновец до момента. Нужни са му още две норми, за да бъде утвърден от международната федерация ФИДЕ. В същото време Емил Стефанов повиши значително индивидуалния си коефициент ЕЛО, като той достигна текущо 2339, и през август ще получи званието ФИДЕ майстор. „Надяваме се да е носител на това звание за кратко, и да продължи в посока на гросмайсторската титла”, коментираха от ШК „Етър”.

Въпреки липсата на заинтересованост у държавните институции, младите таланти на България продължават да жънат успехи и да прославят страната ни. Макар и неолимпийски спорт (едно абсурдно деление по субективен административен признак), шахматът е с огромно социално значение.

„Безрезервната подкрепа, която младите спортисти получават от Община Велико Търново, дава надежда както за тяхното спортно израстване, така и за бъдещето на спорта в старата столица”, заявиха от ШК „Етър”.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов