Избрани Новини

Готовност за борба с водни стихии демонстрираха в Банско

На два от речните мостове бяха създадени и отработени реални ситуации

Съвместна акция-занятие за защита на населението при наводнения проведоха в Банско. 

В учението се включиха огнеборци от РСПБЗН-Банско, служители на Община Банско начело с кмета Георги Икономов, служители от дирекция НП „Пирин”, РУ „Полиция” – Банско, доброволци към формирование „Банскалии”, Планинска спасителна служба и Центъра за спешна медицинска помощ – Банско.

Тренировъчната демонстрация имаше за цел проверка на готовността и взаимодействието между първите реагиращи сили и средства в курортния град.

На два от речните мостове в района на Банско бяха създадени и отработени реални ситуации, които биха могли да възникнат в случай на наводнение - придошлите води на река Демяница са залели мост, като движението по него е невъзможно; и загубил контрол водач на МПС поради мокра пътна настилка, вследствие на което автомобилът и водачът се намират в коритото на река Глазне.

В първата ситуация бяха демонстрирани действия за ограничаване на водния поток в посока на града – бе монтирана помпа в речното корито на Демяница за изпомпване на придошлата вода и бе изградена дига с помощта на доброволците от местното формирование.

С втората акция бе отработена реална ситуация по спасяване на пострадали хора чрез изграждането на въжен мост над придошлите води.

„Добрата комуникация и взаимодействието между институциите е изключително важна при възникнали бедствени ситуации. Проведената днес демонстрация на съвместни действия при наводнения показа отлична готовност за реакция. Поздравявам всички участвали в нея и нека все пак си пожелаем да не се налага да прибягваме до такива мерки”, коментира кмета Георги Икономов по време на занятието.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)