Избрани Новини

Двойно поскъпват услугите на гробището в Дупница

За единично място ще се плаща 30 вместо 15 лeва

Двойно поскъпват услугите на Гробищния парк в Дупница, такси за гробни места вече ще се плащат и в селата, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до Общинския съвет информира в."Вяра". Предстоящите промени на таксите са описани в докладна записка за корекция на наредбата за определянето на местните такси и цени на услуги.
Градоначалникът предлага за ползване на единично място до 15 г. да се заплаща еднократна такса от 30 лв., която до момента бе 15 лв., а за семейно гробно място таксата да се увеличи от 25 лв. на 50 лв. Другото предложение е ползването на единично гробно място за вечни времена да струва 60 лв., а на семейно място – 100 лв.

Изменението на наредбата касае и гробищните паркове в селата. В съществуващата наредба конкретно ще бъде посочено, че таксите за услуги се дължат и за населените места от общината. Предлага се такса от 25 лв. за единично място до 15 г., за семейно – 50 лв., за вечни времена съответно – едно място 60 лв. и семейно – 100 лв.
В мотивите към докладната е записано, че в момента размерът на таксите е изключително нисък и не съответства на действителните разходи.

Изменението на наредбата предвижда още от такса за отглеждане на кучета да бъдат освободени собствениците на кучетата, придружаващи и охраняващи селскостопански животни, които се отглеждат в регистрирани животновъдни обекти. Това е изискване на закона, но тъй като към момента няма информация за точния брой на такива кучета в община Дупница, не може да бъде предвидена финансовата последица от въвеждането на този текст.

Предложенията ще бъдат разгледани на заседанието на Общинския съвет на 15 юли, петък.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов