Избрани Новини

23-то детско летовище в Хаджидимовския манастир отново приюти децата

Това лято ще се проведат 7 лагерни смени, като всяка ще продължи по 10 дни

Неврокопска епархия за 23-то поредно лято започна своята дейна работа с деца от епархията и страната, пише dveri.bg. По-малко от два месеца след избирането си през април 1994 г. тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил откри в Хаджидимовския манастир детско летовище. Нещата тогава бяха много трудни, голяма част от епархията се владееше от разколници, държавната власт беше на тяхна страна, манастирът "Св. Георги" нямаше достатъчно добри условия. Но с много вяра и "с Бога напред", както смирено заявяваше митр. Натанаил, той положи големи усилия и насочи отеческо внимание към децата в епархията, защото знаеше, че те са бъдещето не само на Църквата, но и на народа ни. От тези деца едни сега са клирици на епархията и на други епархии на БПЦ, други са съпруги на свещеници, трети са дейни миряни, първи помощници в мисията на Църквата в Югозапада на нашето Отечество. И което е също много интересно: някои от тогавашните ръководители на работата с децата в летовището и сега намират време да помагат в това свято дело, предават опита си на сегашните ръководители, повечето от които пък са някогашни летовници.

Едва ли е нужно да се казва, че сегашният Неврокопски митрополит Серафим продължи делото на своя духовен баща и се радваше да посрещне и тази година първите летовници в обновения и непрекъснато обновяващ се манастир. Тази година е планирано да се проведат 7 лагерни смени, като всяка ще продължи по 10 дни. Всяка смяна ще поеме около 60 деца, които ще живеят в манастира, ще се ограмотяват в православната вяра, ще играят със своите връстници, ще участват в богослужебния живот на светата обител. Първата смяна започна на 20 юни.

Разходите по провеждането на детските лагери изцяло се поемат от Неврокопска епархия, която по този начин приобщава към Църквата стотици деца всяко лято. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов