Избрани Новини

Село Юруково загърби тютюна

Нито един стопанин не засади леха със "зелено злато"

Юруково вече не е село на тютюнджии. Тази година местните хора загърбиха този поминък. Нито един стопанин не засади леха със „зелено злато". „Много са тези, които не вярват, че в селището ни в момента тютюнопроизводителите са нула. Но това е истината. Миналата година те бяха 35, през 2014 година бяха 115. Само за 2 години местните тютюнджии масово се отказаха от тютюна. Подобно е положението и в съседни села", твърди кметът на якорудското село Емине Еланска. Заради несигурността в бранша хората се отказали от тютюна. Не само, че изкупните цени са ниски – по 4,00-4,50 лева за килограм, но и дори тези пари не се плащат навреме. Вече над 7 месеца повечето стопани си чакат парите за миналогодишната реколта. 50% от младите пък предпочитат да търсят късмета си в чужбина, от 1200 жители близо 300 са на гурбет зад граница. „Дано за тютюнджиите в другите селища идват по-добри времена, ще се произвеждат по-малко количества, очаква се изкупната цена да е по-висока", допълва кметският управник на село Юруково.

За отлива на тютюнопроизводители съобщиха и от Областната служба по земеделие в Благоевград. В единния електронен регистър са се вписали само 2400 производители, а крайният срок изтече. Все повече хора се отказват да сеят лехи и да превиват гръб по тютюневите ниви.

Задават се масови бунтове на тютюнопроизводители в Неврокопския край заради неплатени количества „зелено злато". Основен длъжник е гръцка фирма, която даде последна отсрочка - от 11 юли започва да изплаща парите на стопаните. „Ако фирмата не изпълни този ангажимент, ще реагираме много остро. Хората са на ръба на своето търпение. Готови са за масови протести. Много живеят на вересия и със заеми заради некоректността на гръцката фирма", твърди Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн, съобщава standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов