Избрани Новини

Взимат мерки срещу пожари в Рила

Проверена е цялата налична противопожарна техника

Дирекция „Национален парк Рила“ предприе необходимите мерки за осигуряване на противопожарна безопасност в защитената територия, изключително държавна собственост. Изготвен и утвърден е Оперативен план за противопожарна дейност в Д „НП Рила” през 2016 г., съгласно който са изготвени оперативни планове по Паркови участъци.

Определени са противопожарните ядра при централния офис Благоевград и парковите участъци по места. С цел по-добра координация и навременно оповестяване при възникване на пожар, на територията на Национален парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“ са изготвени схеми за навременно оповестяване и реакция на всички отговорни институции и лица. Проверена е цялата налична противопожарна техника и инвентар и готовността й за действие при възникване на пожар. Предвижда се допълнително назначаване на пожаронаблюдатели, които да подпомагат парковите служители по места.

Дирекция „Национален парк Рила“ е сключила 12 договора с организации, граничещи с територията на Национален парк „Рила за съвместни дейности при гасене на пожари.

Като превантивна мярка парковите служители по охранителни участъци съставят предупредителни протоколи и провеждат инструктаж с подписване на декларации за пожаробезопасност на посетителите на защитената територия и собствениците на обекти (хижи, кантони, съоръжения и др.) в границите на парковите участъци за обезопасяване на същите и спазване на противопожарните правила от тях.

На територията на Национален парк „Рила“ са определени и обозначени местата за палене на огън, поставени са табели с противопожарно съдържание, а през пожароопасния сезон на територията на парка се разпространят листовки с противопожарна тематика и указания.

Дирекция „Национален парк Рила“ призовава гражданите в случай на пожар на територията на Национален парк „Рила“ и резерват „Риломанастирска гора“ да могат да подават сигнали на телефони: 0884 111 400; 0887 997 770; 0884 111467; 0884 111 407; 0884 111 410.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов