Избрани Новини

Убиецът на работник на магистрала "Струма" на свобода срещу подписка

Крими

12-07-2016, 17:52

Снимка:

Кадър Нова ТВ

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Глобиха Ембака за ритане на полицейска камера

Съдът решава ще остане ли в ареста Ембака

Емил Първанов-Ембака, който миналото лято уби работник на тогава все още строящата се магистрала "Струма" и след това няколко месеца се укриваше от властите, е на свобода срещу подписка, реши Софийският апелативен съд днес. Мотивите на магистратите са, че обвинямият не може да остане повече в ареста, тъй като е изтекъл 8-месечният срок, който е максимален за арест по подобно обвинение преди да се е произнесъл съда, съобщава "Дарик". Ембака е в ареста от 9 септември миналата година след като няколко месеца се укриваше от властите.

За да избегне така създалата се абсурдна ситуация, преди броени дни прокуратурата е предприела нови действия по делото, като ще повдигнат обвинение по друг, по-строг член в закона - "убийство по хулигански подбуди".

"Чух какво беше определено на Софийския апелативен съд, че това нещо е могло да се случи още преди 8 месеца. Желанието на прокуратурата е да бъде узаконен единен законен арест на Емил Първанов към днешна дата. Максималният срок на задържане по първоначалното обвинение, чухте Апелативния съд, който стриктно изпълнява процесуалните изисквания в закона, е осем месеца. Този срок е изтекъл на 9-и. Първанов, първо, че има презумпцията за невинност към този момент. Това е един невинен български гражданин, който три, а днес започва и четвърти ден, незаконен арест към него", коментира решението на съда адвокатът на Ембака Димитър Марковски.

Според Марковски намерението на прокуратурата да повдигне по-тежко обвинение на клиента му "не е мотивирано", защото по делото не били събрани нови доказателства. По думите му излизането на свобода притеснява клиента му, тъй като той се страхува за живота си заради множество заплахи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов