Избрани Новини

Най-старата хижа в Осоговска планина отпразнува 88 години

Хижата е открита през 1928 година

С празничен курбан беше отбелязана 88-годишнината от създаването на хижа Осогово край Кюстендил. Хижата е открита през 1928 година и е една от първите в България. Стотици туристи и гости уважиха събитието, което бе белязано с много музика, песни и танци.

Мястото е едно от най-предпочитаните за отдих в планината, а всяка година хижата се посещава от стотици любители на природата и чистия въздух в Осоговския балкан. Туристите са на само от страната, но и от чужбина.

Александра Стамболийска: "Тука идваме, защото е много хубаво. Има изобилие от зеленина и чист въздух, имаме и много приятели тук. Идваме по 2-3 пъти всяка година."
Румен Димов: "Когато имам възможност, винаги идвам. На събора винаги сме тук и то голяма група."

Хижата е построена от кюстендилски туристи през 1927 година. Събори тук се организират от години, разказа един от първите наематели - Росен Димитров.

Росен Димитров - наемател на хижа Осогово: "Един традиционен празник, който го правиме, откакто аз съм наемател на тази хижа. През последните години, за радост, посещенията се увеличават. Колиме 2-3 овци, правиме безплатен курбан за туристите и гостите на хижата."

За построяването на хижата Общината в Кюстендил отпуска 15 000 лева, наша банка заделя 2000 лева, а Окръжната постоянна комисия - безплатен дървен материал. Майсторът е Богоя, а строителните материали са пренасяни с коне и в раниците на туристи, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов