Избрани Новини

Кметът Камбитов: 30 нови дървета ще бъдат засадени около кръговото кръстовище на бул. "Джеймс Баучер“

Проектът включва реализирането на две платна от по 7 метра, което са 4 броя ленти по 3,50 м. по две в едната посока

30 нови дървета ще бъдат засадени около кръговото кръстовище на бул. „Джеймс Баучер“ на мястото на премахнатите и няма да бъде обособена „синя зона“ в района, заяви на извънредна сесия на Общински съвет- Благоевград днес кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. „Уважавам позицията на всички, които са загрижени за зелените площи, за дърветата, но когато говорим за екология, трябва нещата да бъдат погледнати от всички страни. Малко хронология, защото имаше коментари и относно това какъв е проектът и защо е такъв. В момента това, което се изпълнява, е по регулационен план от 1994г.  Преди 20 години е решено по този начин да се направи не до „Крушево“, а до бул. „Димитър Солунски“.  Идейният проект, който в момента изпълняваме, е от 2010г., а работният проект е приет през 2011г. Единственото изменение, което направихме, е че премахнахме паркоместата. Ако погледнете новия проект, ще разберете, че той не включва паркоместа или „синя зона“, каза кметът д-р Атанас Камбитов. Той допълни, че всеки от кандидат-кметовете в предизборната си кампания е заложил на преобразуването на кръстовището в кръгово, но днес нещата се политизират. Д-р Камбитов обясни, че проектът включва реализирането на две платна от по 7 метра, което са 4 броя ленти по 3,50 м. по две в едната посока. По този начин в кръстовището ще могат да влизат едновременно автомобил и автобус. Той поясни, че към този момент средната почасова интензивност е 1962 ПЕ на час.

„Първо има постоянно задръстване, второ има конфликтни точки между транспортния поток и пешеходците, което означава, че безопасността е проблем“, каза д-р Камбитов и посочи ефектите от изграждането на кръговото кръстовище. Първият е, че се намалява шумът, второто е, че с 40 % се съкращава времестоенето на кръстовището и благодарение на този факт замърсяването на въздуха се намалява между 30 и 40 %.  Другият важен момент от проекта е, че ще бъдат засадени нови 30 дървета на място на премахнатите 21. „Ако говорим за икономически ползи, ще отпаднат разходите за поддържане на светофарната уредба, а хората спестяват от това, че не стоят на кръстовището на година около 100 хиляди лева. Реално пътната част за 3 години и 7 месеца ще бъде изплатена“, допълни кметът Камбитов. Той бе категоричен, и че ВиК на кръговото кръстовище ще бъде финансирано целево от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът Камбитов представи накратко и предстоящите промени, с които се цели градът да придобие още по-европейка визия и да се предотвратят проблемите с трафика във всички части на Благоевград. „Разширяваме кръговото при Трето основно училище, за да могат да преминават едновременно по два автомобила. Обмисляме и вариант при Зърнени храни при булевардите „Васил Левски“ и „Св. Димитър Солунски“ да направим опит за временна организация за кръгово движение в кръстовището. Целта е да проверим дали ще има проблем с прелеза и преминаващите влакове, и ако няма, то ще остане  по този начин“, каза д-р Камбитов. Той допълни, че се предвижда и изграждането на кръгово, което да регулира движението на булевардите „Свети Димитър Солунски“ и „Кирил и Методий“. По този начин ще се обособи едно безпроблемно преминаване за шофьорите и безопасност на пешеходците навсякъде в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)