Избрани Новини

Калина Милушева, ОДБХ-Благоевград: Проверките на сладолед са засилени

Следят се условията на приготвяне на смесите и хигиеничните условия на съхранение на опаковките

Калина Милушева, началник отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните-Благоевград, цитирана от Фокус, съобщи за проверки в обектите за производство и търговия на сладолед: "Това, което следят инспекторите, е текущата хигиена в обектите за производство и търговия на сладолед, личната хигиена на персонала, ползват ли пълно работно облекло, притежават ли редовни здравни книжки, също така спазват ли се изискванията за етикетиране на произведения продукт и съответствието му с технологичната документация, както и спазването на условията и сроковете на съхранение на храните. Също така при машините за сладолед се следят и условията на приготвяне на смесите и хигиенични условия на съхранение на опаковките. Приготвянето на смесите в производствените предприятия трябва да бъде съгласно указаните от производителя условия. Някои от смесите са с температурен режим, други са просто на хладно,проветриво място без пряка слънчева светлина.
Към момента няма констатирани нарушения. За периода от 8 юли до 13 юли са извършили 18 проверки на обекти, в които се предлага за продажба сладолед и на 3 предприятия, тъй като на територията на областта има 3 предприятия за производство на сладолед. А за дните понеделник и вторник (11 и 12 юли) има подадени 6 заявления за регистрация за временни обекти - тези, които са на открито по улиците.
Извършени са проверки в Благоевград, Разлог, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, тъй като там има разположени офиси със инспектори. Колегите от Разлог проверяват обектите и в Банско.
Сега е сезонът на сладоледа и проверките са по-засилени, но това не означава, че след това няма да има проверки. Лятото, специално за обектите, в които се предлагат сладоледи, инспекторите гледат да ги обхващат максимално често. Имат и програма, в която е описано кой обект с каква честота да се проверява. Тъй като се знае, че това е продукт, който се консумира масово през лятото, зачестяват проверките. За сега няма сигнали, но иначе по сигнал се  извършват извънредни проверки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов