Избрани Новини

Над 500 туристи посетиха Хераклея Синтика в последната седмица

Градът е известен като "град на македонските царе“

Над 500 туристи са посетили Хераклея Синтика в последната седмица, предаде БНР. Хераклея Синтика е разположена в землището на с.Рупите, община Петрич (върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух).  Александър Македонски е започнал военната и административната си кариера като управител на града, когато баща му тръгва на поход за завладяването на Византион. Затова и градът е известен като „град на македонските царе“.
Директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов е категоричен че Хераклея Синтика е била столица на Средна Струма -  целият регион между дефилетата на Рупите и Кресна.  Разкритата в града гражданска базилика, която учените усилено изучават, няма аналог у нас, категоричен е той.
В Хераклея Синтика е имало две степени на управление - от една страна Народно събрание, в което влизат всички мъже, които имат граждански права, а отделно - градски съвет. За да влязат в „боле”-то, хората плащали около 500 денарии, което е около две годишни заплати на  римски войни. Парите отивали за градски строежи и благотворителност, разказа Иванов.
Градският съвет е вземал решенията, които после се гласували в Народното събрание, обясни историкът. От градските съвети се избирали и магистратите.
Кметът на Петрич Димитър Бръчков сподели, че мястото има отромен потенциал и за седмица е привлякло над 500 туристи. Изграден е нов път до обекта. Разчита се на помощ от държавата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов