Избрани Новини

4200 европейски здравни карти са издадени в Благоевградска област

Валидността на здравната карта е за една година

Над 4000 европейски здравни карти за българи, които пътуват и работят в чужбина са издали от Регионалната здравноосигурителна каса в Благоевград от началото на годината до сега. Документът за безплатна медицинска помощ се издава в рамките на две седмици само на хора с постоянни здравни осигуровки. Валидността на здравната карта е за една година за българи, които работят в страна, членка на Европейския съюз.

От началото на годината в Благоевградска област са издадени 600 удостоверения, които заместват европейската здравна карта и се ползват от хора, на които спешно им се налага да пътуват в чужбина, други пък правят застраховки в компании.

В някои болници в европейски страни, здравната карта не се признава. В този случай пациентът трябва да поиска фактура от лечебното заведение.

Даниела Петкова - говорител на Районна здравноосигурителна каса - Благоевград: "След това, завръщайки се в България, може да посети офисите на здравните каси и да подаде заявление за възстановяване на неговите суми.”

Хората, които са избрали да прекарат отпуските си на българското Черноморие, не трябва да забравят здравноосигурителните си книжки, за да имат право на безплатна медицинска помощ при нужда, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов