Избрани Новини

Туристи атакуват Археологически музей и през лятото

Жегите не спират наплива на посетители

Жегите не спират наплива на посетители в Археологическия парк на Сандански. Атрактивният обект работи на пълни обороти и в летните месеци. А археолозите не спират да се натъкват на ценни находки. „Днес започваме да разкриваме уникални мозайки, които открихме близо до баптистерия /б.а.-кръщелня/ в Епископската базилика. Истината е, че подобни открития са причина за интереса на туристи от страната и чужбина към нашия музей", каза директорът Владимир Петков.

Археологическият музей в Сандански е основан през 1936 г. и тази година ще се честват 80 години от създаването му. Той е специализиран в областта на античната археология. Разположен е над основите на базиликата на епископ Йоан. В музея се намира уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика (І-ІІІ в.) – най-голямата в България, рядко срещана в Европа и характерна само за този регион. Събирана е от всички селища на общината. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия и др. Колекцията се допълва от различни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. и статуи-реплики на известни копия на Афродита и Тюхе – гордост за всеки музей. Притежава колекция от мозайки от раннохристиянския период (ІV-VІ в.) с площ над 350 кв.м. Богатата му колекция включва десетки хиляди музейни експонати.

През април тази година бе открит и археологически комплекс, който обхваща 3 паметника на културата с национално значение - „Епископска базилика", „Раннохристиянски комплекс" и „Базилика на епископ Йоан". Всички те са били част от античния град. „Откритията ни наистина заслужават вниманието не само на туристите, но и на експертите. При проучването се натъкнахме на находка от 1-3 век от новата ера - част от ръка на мраморна статуя. Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока", заяви директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от „Тайната вечеря" ще красят витрините на комплекса. Кръстът е раннохристиянски, от 5-6 век, масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа. Олтарната плоча пък е с мотиви от „Тайната вечеря", човешките фигури са ваяни върху мрамор, находката е изключително рядка, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов