Избрани Новини

Иван Пенев показва в Кюстендил своите мозайки

Включва в изложбата 31 мозайки, от които 28 непоказвани досега

Днес от 18.00 ч., в зала „Графична” на Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора” в Кюстендил, със своя изложба се представя художникът Иван Пенев.

Авторът, едно от емблематичните имена на гилдията съвременни кюстендилски художници, неповторим с артистичното си присъствие пред публиката, ще включи в изложбата 31 мозайки, от които 28 непоказвани досега.

Мозайката, като изкуство от древността, е символ на стил и мярка за вечност. Нейната обвързаност с архитектурата я съотнася към декоративно-монументалните изкуства, но сръчността и талантът на създателя ѝ често я превръщат в самостоятелно произведение с изключителен живописен ефект. Подобни творби в малък формат ще покаже Иван Пенев в поредната си самостоятелна изложба. За направата им той използва естествен камък, смалт (керамика или стъкло) и акценти от полускъпоценни камъни.

Иван Пенев е роден на 13 август 1945 г. в Кюстендил. Завършва Художествената академия през 1974 г., специалност „Декоративно-монументална живопис” при проф. Георги Богданов. От 1975 до 1977 г. работи като реставратор в ХГ – Кюстендил. Дългогодишен уредник и гл. уредник в галерията. Работи в областта на монументално-декоративните изкуства, живописта и приложната графика. Организирал е повече от тридесет самостоятелни изложби. Участвал е в множество колективни изложби в България и в чужбина. Негови произведения могат да се видят по фасадите и интериора на емблематични за Кюстендил сгради.

Творби на Иван Пенев са притежание на Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора”, галерии и частни колекции в страната, както и в Австрия, Франция, Германия, Перу, Кипър, САЩ, Македония, Швейцария, Англия и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов