Избрани Новини

Самодейци от Горно Драглище с награда от Унгария

Наградата е за най-добро и достойно представяне на Танцовия фестивал "Лято в Будапеща“

Награда за най-добро и достойно представяне на Четвъртия международен фестивал на танцовото изкуство „Лято в Будапеща” получиха самодейците от Женската фолклорна певческа група и ТК „Младост” при НЧ „Слънце- 1938”- с. Горно Драглище, община Разлог, с ръководител Валентин Манчев.
Талантливите танцьори представиха автентичен фолклор и народни танци от Разложкия край. Единствените представители от Благоевградска област играха на открита сцена при първото си участие и в концертната зала, която е една от най-старите в Унгария, при второто участие. От България взеха участие групи още от Самоков, Кърджали и Хасково.
Самодейците от Горно Драглище впечатлиха всички с приемствеността между поколенията, как млади и стари пеят заедно и пазят духа на българското. Изящните гласове, както и красивите народни носии, не останаха незабелязани. Жури и публика бяха завладяни и от най-малката участничка от групата, 11-годишната Елена Циркова, която бе и знаменосец на групата от Горно Драглище, както и от най-възрастната участничка Янка Пандева на 76 години.
Участниците от Горно Драглище, които заслужено получиха диплом и плакет за най-добро представяне, бяха приветствани и от представител на българската общност в унгарския парламент.
Чрез участието си в четвъртия музикален и танцов фестивал „Лято в Будапеща“ самодейците затвърдиха позицията на българския фолклор като един от най-красивите и атрактивните и засилиха посланието за приятелство и сътрудничество между различните народи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов