Избрани Новини

Оправдаха благоевградчанин за продажба на златна римска огърлица

Баща му Кирил отнесе присъда за притежание на културни и археологически ценности, които не са регистрирани

Благоевградчанинът Владимир Гемеджийски бе оправдан от съда по дело за продажба на златна римска огърлица, пише в."24 часа". Баща му Кирил обаче отнесе присъда за притежание на културни и археологически ценности, които не са регистрирани.
Двамата бяха задържани при акция на ГДБОП на 11 юли 2013 г. в дома им в кв. Грамада по сигнал, че се готви продажба на ценни антични предмети. Срещу бащата и сина бе образувано дело. Магистратите приеха, че синът Владимир е невинен за това, че пред дома си е предложил за продажба златна огърлица от римската епоха, ІІІ век, с тегло 38,55 грама, изработена от високопробно злато, с малки примеси на сребро и мед, с дължина 40 см, оценена на 37 хил. лева, представляваща движим археологически обект с висока културно историческа стойност. Съдът постанови огърлицата да му бъде върната.
Бащата Кирил обаче е виновен, че в дома си е държал 41 движими културни ценности, представляващи археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Сред намерените предмети са пръстени и монети, оценени общо на 343 лв. Той получи наказание 3000 лв. глоба и 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.
Присъдата на окръжния съд може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд - София.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)