Избрани Новини

Деца опознаха Пирин

Проведоха се детски обучителни лагери в планината

От 18 до 21 юли Дирекция „Национален парк Пирин“ организира два обучителни лагери в Пирин планина за деца от прилежащите на парка общини. На хижа „Безбог“ се качиха 30 деца от  „Ски клуб Банско“ с техните треньорки Милена Чакърова, Сашка Бистрина и Елена Клечорова. С 10 деца от гр. Сандански, в рамките на 3 дни, бе осъществен преход от заслон Спано поле, през заслон Тевно езеро до хижа „Беговица“. Дейностите се финансират и са част от Националния план за отбелязванена 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО.

Обучителните лагери и походи през лятото са основна форма за осъществяване на образователни дейности с деца от прилежащите на парка общини. Програмата на лагерите включва пешеходни преходи, образователни и игри за изграждане на доверие и работа в екип.Чрез тях участниците доказват своята физическа издръжливост, търпение, сила, сръчност, умение да губят с достойнство – човешки качества, които се изграждат още в детството!

От базовия лагер на хижа „Безбог“ децата се изкачиха до най-голямото и най-дълбоко пиринско езеро – Попово езеро /123,6 дка площ, 29.5 м дълбочина/, а лагерниците от южната страна на Пирин имаха възможност да се насладят на гледката на едно от най-високо разположените и красиви пирински езера – Тевно езеро /2512 м н.в./. 

По време на походите малките туристи /на възраст между 2-ри и 8-ми клас/ имаха възможност да обогатят познанията си за Национален парк „Пирин“ – с неповторим релеф и съхранена дива природа, основание за включването му през 1983 год. в Списъка към Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство.

Включването на Национален парк „Пирин” в този списък  потвърждава изключителната и универсална стойност на природния обект, който заслужава да бъде съхранен в полза на цялото човечество!

За проявената издръжливост и интерес участниците в обучителните лагери получиха награди - туристически карти и специални шапки с логата на Национален парк „Пирин“ и ЮНЕСКО.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)