Избрани Новини

Откриха антични предмети за милиони в Рупите

Сред тях са статуя на бог Дионис, фонтан с три лъвски глави и еротичен свещник

Антични предмети за милиони откриха археолози в местността Рупите край Петрич, съобщи  Нова тв. Находките, сред които статуя на бог Дионис, фонтан с три лъвски глави и еротичен свещник, разкриват подробности за живота по нашите земи още преди Христа.

Античният град Хераклия Синтика край Петрич се намира под възвишението Кожух и е изграден през 4 в пр н.е в кратер на вулкан. През 6 в след Христа градът е заличен вероятно от силно земетресение. По тези земи са живели траки и синти, смятани за племето спасило древногръцкия бог Хефест, покровител на ковачите. Градът е бил завладян и от Филип Втори, който идвал тук да ловува лъвове. Може би затова наскоро археолозите откриват корито на фонтан с три лъвски глави. Откриват и антична канализация. Тя е най-голямата, намерена у нас. Висока е 2,60 метра и широка 1,5 метра.

Легендите за това място са много и вече привличат туристи. Една от тях е, че вътре има голям златен кон. А докато го открият, археолозите се гордеят с вече намереното.

Разкопките в района ще продължат, а община Петрич се надява на финансова помощ от държавата за да може те да стигнат докрай.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)