Избрани Новини

"Желязната леля" е единствен жител в бобошевско село

Бившата шлосерка в МК "Кремиковци" събра стотина гости на курбана за Свети Илия

Бившата шлосерка в МК "Кримиковци" Горица Николова от двадесетина години е единствен жител на с. Циклово. Благодаление на нея селото още е на административната карта на България, коментират от общината в Бобошево. Най-близкото с. Висока могила с двадесетина обитатели отстои на 5-6 километра по черен път. Още толкова са до общинския център Бобошево. Но и дотам тя рядко ходи. При личния лекар, когото не се налага да търси.

"Но нека и аз да имам джипи - като всички българи, за всеки случай!", усмихва се леля Горица, наричана в Бобошевско Железната, заради характера й.

Сама обработва градината край къщата, има имоти край селото. "Ако има начин, ще скопае синора чак до с. Блажиево оттатък", шегуват се из съседните селца. Гледа и крави - двадесетина, има помощници във фермерството, защото с добитъка е трудно.

Леля Горица не ще и да чуе за връщане по София. Особено пък за "Кремиковци", където "такива работи ставаха и всичко там вече е погребано!". Веднага, щом се пенсионирала след 33 и половина години в комбината, през 1991 г. дошла с мъжа си Кръстьо в Циклово, негово родно.

Пенсията и не е малка - сега с вдовишките взима около 500 лева. Купили една крава, после ги увеличили до цяло стадо. Заради млякото - да има какво да ядат.

Съпругът й се споминал. Тя останала.

"Аз съм от с. Септемврийци, Видинско. Натам обаче не ме тегли. Тука ми е хубаво. Вижте какъв рай е. Три чешми бълбукат през цялата година. Едната е от турско време, другата е строена през 1939-а, с два чучура е. Каквато и суша да върлува, тия чучури не пресъхват. А и такова спокойствие е. Не се чувствам откъсната от света и не ми липсва нищо - какво като съм сама. Имам телефон в къщата, ползвам и GSM. Вечер гледам телевизия, надавям ухо за новините. Ако ми се приходи нанякъде, звънвам на такси до Дупница или Бобошево. Идват додето е асфалт, до Висока могила, насам отказват. Аз вече съм се придвижила пеша и чакам колата. Накъдето искам, дотам мога да стигна. Но не ми се мърда. Тука съм си най-добре", куражлия е бившата шлосерка.

За този Илинден тя посрещнала стотина гости, дошли семейства и от София. Направили и осветели курбан, станало голямо веселие. Пред спомената чешма и пред параклиса "Св.Илия" вдигнат от сина й Явор Николов, бизнесмен в столицата. Храмът е върху старо оброчище - 94-годишен старец сънувал сън и "рапоредил" да се изгради паракклис. Синът на Горица го издигнал, изпълнил завета на стареца. Горица го поддържа, клисарува вътре. И се радва на всеки дошъл в селото, където тя е и кмет, и фермер, и ВиК, и клисар и всичко, допълва kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов