Избрани Новини

До края на октомври ПСОВ и част от канализацията на Банско трябва да бъдат завършени (снимки)

Ивелина Василева и кметът Георги Икономов подписаха договор за втора фаза на проекта

26 млн. лв. предостави МОСВ чрез ОПОС 2014-2020 на община Банско за довършване на водния цикъл на града. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Георги Икономов подписаха договор за втора фаза на проекта, съобщиха от МОСВ.

"С известна горчивина подписах този договор за довършване на един от най-рисковите проекти от първия програмен период", каза министър Василева. "Причините за забавянето са многобройни и са свързани основно с недобра организация и мобилизация от строителите на терен. Проектът е изключително важен за региона, а добрата новина е, че успяхме да го спасим.", добави министърът.

Кметът отбеляза, че проблемите по изграждането на водния цикъл никога не са били с финансирането.

При инспекцията на строежа на пречиствателната станция строителят пое ангажимент до края на октомври тя да заработи и да е готова ВиК мрежата в западната част на Банско. А за ВиК системата в източната част на града – да е готова до края на юни 2017 г.

Първата фаза на проекта е за 50 млн. лв. Втората е за близо 33 млн. лв., от които 26 млн. лв. са безвъзмездно финансиране по ОПОС. Вече са изградени и рехабилитирани канализационна мрежа с дължина 32, 3 км. и 6, 8 км. водопроводна мрежа. Обслужваното население от тази инфраструктура е над 28 000  жители.

Ако проектът не бъде завършен, цялото финансиране от общо 83 млн. лв. трябва да бъде възстановено от общината, напомни министър Василева. Кметът Икономов обеща всекидневен контрол на строителството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов