Избрани Новини

Вандали посегнаха на икони и библия от параклиса "Св.Спас" в село Бистрица

Изхвърлиха иконите и библията на боклука и се опитали да ги запалят

Вандали са посегнали на икони и библия от параклиса "Св.Спас" в дупнишкото село Бистрица, информира zadupnitsa.com. Светотатството е извършено в понеделник вечерта. Кметът на селото Кирил Огненски научил за вандализма от две деца. "В първия момент децата казаха, че ставало въпрос за някакви картини, но после реших да отида и онемях. Децата от селото са открили в намиращия се в близост до храма канал две икони на закрилника на общината и цяла България Свети Иван Рилски. Иконите са били изхвърлени. По-късно е установено, че е направен опит да бъдат палени и страници от библия, оставена в параклиса.

Много е вероятно иконите да са били обект на кражба с цел продажбата им, но по неизвестни засега причини са били изхвърлени. Най-вероятно са се уплашили от намиращи се наблизо хора и са решили да ги изхвърлят.

„Това нещо се случва за първи път. Реконструкцията на параклиса е започната от дълги години, но поради липса на средства тя не е довършена и храмът не е действащ, но въпреки това в него са оставени икони и библия”, обясни Кирил Огненски. Той веднага е подал сигнал в Районно управление „Полиция”, предстои среща и с черковното настоятелство, на която да се обсъдят мерки, чрез които подобна вандалска проява да не бъде допускана.

"Искам да благодаря от името на цялото село на децата Християн Начев и Цветелина Александрова, че са обърнали внимание и ми сигнализираха", заключи Огненски.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)