Избрани Новини

Правят екопътека до водопад над Струма

Той се намира в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица

Еко пътека ще води до красивия водопад Полска Скакавица над река Струма. Той се намира в близост до селата Полска Скакавица и Ръждавица - на около 18 километра североизточно от Кюстендил.

Височината на водния пад е около 50 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в страната и от 1968 г. е обявен за природна забележителност. В околността има около 20 вида риби, около 600 различни растителни видове, десетки от които защитени, в това число и няколко разновидности орхидеи. Това е и единственото място, където се срещат пет вида лястовици. Според преданието по тези места почти девет години е живял като отшелник свети Иван Рилски.

По-лесният достъп до водопада ще стане възможно чрез одобрен проект за трансгранично сътрудничество на община Кюстендил. Предвижда се подобряване на съществуващите пътеки в района на водопада, обособяване на кътове за отдих с беседки, пейки и цялостно облагородяване на района около водопада. Проектното предложение е съвместно с македонската община Конче, където има подобен обект, до който ще се изгражда път и допълнителна инфраструктура, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)