Избрани Новини

Жителите на Кресна казаха "Не" на Водната асоциация

Над 2000 човека се събраха на площада

Жителите на община Кресна отказаха да се присъединят към ВИК-Асоциация в Пиринско, предаде Дарик.

Снощи кметът Николай Георгиев организира обществено допитване сред съгражданите си с въпрос дали са съгласни местният ВиК-оператор да се влее в консолидираното водно сдружение.

Над 2000 човека се събраха на площада и с вдигане на ръка категорично отказаха да станат част от този порект. Референдумът е успешен, защото събранието имаше кворум е в гласуването се включиха повече от половината от населението на градчето.

Градоначалникът обяви, че днес общинският съвет ще гласува взетото решение на събранието на гражданите на общината.

Минути преди гласуването в общината пристигна зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, депутатът и лидер на ГЕРБ в Пиринско Даниела Савеклиева. Те се опитаха за последно да убедят кмета да разясни на хората, че стопирането на членство във Водната асоциация ще доведе до спиране на евросредствата за цялата област и за всички останали 13 общини в региона. Усилията им обаче останаха безрезултатни и хората гласуваха против присъединяване на общината към Водното сдружение.

Жителите смятат, че ако влязат в Асоциацията, водата им ще поскъпне, както и че няма да ползват безплатно живителната течност, която сега ползват за поливане на градините си.

До това обществено допитване се стигна, след като всички общини дадоха съгласие за членство във Водната асоциация, само община Кресна въстана и отказа категорично да членува.

След това гласуване в Пиринско във ВиК сектора ще има само държавно целево финансиране, но не и европейско.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов