Избрани Новини

Теснолинейката става пътуваща сцена

Поводът е 90-годишнината от заминаването на първия влак от тогавашната гара Саранбей до село Лъджене

В пътуваща сцена, на която да се изявяват местни фолклорни и творчески състави от селищата по пътя на теснолинейката, ще се превърне дековилката Септември-Добринище за един деня, информира kmeta.bg. Това ще стане след месец, когато ентусиасти планират празнично пътуване с влака. Поводът е 90-годишнината от заминаването на първия влак от тогавашната гара Саранбей до родопското село Лъджене и един век от раждането на идеята за строежа на линията, обясни за „Монитор“ Кристиан Ваклинов, един от организаторите на проявите.

Днес се навършват 90 години от потеглянето на първия влак, но двойният юбилей ще бъде отбелязан на 4-ти септември. „Идеята ни е като поканим за участие в пътуващата сцена местни самодейци от региона, да ги направим съпричастни към запазването на теснолинейката и превръщането й в атракция за пътуващите по това направление“, обясни Кристиан, който е студент в трети курс. Той разказа, че през годините гара „Саранбей” приема името на новия град – „Септември”, спирка „Баните” става „Марко Николов”, гара „Дорково” е прекръстена на „Цепина”, спирка „Бакърджийски хан” е променена на „Милеви скали”, а после закрита, такава е съдбата и на спирка „Дренов дол”, гара Чуката става „Костандово”, „Лъджене-Каменица” – „Велинград”.

Времето за пътуване от 3 ч. и 22 минути пада на 1 ч. и 29 мин. За близо век теснопътната жп линия става неизменна част от живота на хората в Чепинско. Индустрията на градовете по линията се изгражда благодарение на малката железница. Тя е и тази, която донася културата, напредъка, модата, лукса и всичко, необходимо за това, хората от планината да се чувстват в крак с времето. Хиляди туристи през годините отиват с трена до днешен Велинград, за да ползват минералните му води, прочути по целия свят. Така влакчето доизгражда и туристическата визитка на родопския курортен град. Теснолинейката се превръща в туристическа атракция не само за нашенци, решили да се потопят в живописната картина по маршрута в Родопите, но и за групи чужденци, които често пътуват с влакчето, за да се разтоварят и заредят с положителна емоция и силна енергия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов