Избрани Новини

През лятото броят на хранителните отравяния се увеличава

Причините най-често са неизмити плодове и зеленчуци, развалени меса и месни продукти, риба и яйца

През летния сезон броят на хранителните отравяния се увеличава, каза Елена Андонова, експерт към Регионална здравна инспекция в Кюстендил, цитирана от Фокус. Тя цитира медицинска статистика, която сочи, че с около 40% е увеличението на случаите на хранителни отравяния през летния сезон от годината. „През този период храната е добра среда за развитие на някои патогенни микроорганизми при висока температура и влажност”, каза Елена Андонова. Причините за хранителни отравяния най-често са неизмити плодове и зеленчуци, развалени меса и месни продукти, риба и яйца, развалени пасти и торти с крем. Препоръката на експертите е хранителните продукти и готовите храни да се съхраняват само в хладилни условия, както и да се спазва добрата термична обработка. Спазването на висока лична хигиена също е задължително.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)