Избрани Новини

Започва Банско Джаз Фест - най-големият летен джаз фестивал в България

Едно от най-очакваните събития на българската джаз сцена - летният фестивал Банско Джаз Фест, започва днес. Тозгодишният фестивал ще се разпростре в две седмици - от днес 4-ти август до неделя, 13-ти август. Въпреки че официалното откриване ще е в събота (6-ти август) организаторите са предвидили 2 дена подгряваща програма.

 

На фестивала в курортния град ще вземат участие както и едни от най-известните имена в джаза като Сайръс Честнът, Лени Уайт, Бъстър Уилямс, Аксел Цвингенбергер и др., така и звезди от поп музиката като например британската поп икона Джос Стоун.

 

Традиционно за едноседмичен период в августувските дни и вечери Банско Джаз Фест предлага на гостите на курорта изключително богата и интересна палитра джаз, поп, естрада, и множество други стилове, изпълнявани от редица виртуозни изпълнители на множество локации из целия комплекс.

 

Началото на фестивалната програма ще бъде поставено в 20:00 часа днес в
читалище „Н. Вапцаров“, където клавирен концерт ще изнесе проф. Йовчо Крушев.


Откритата сцена на площада е приемала през годините някои от най-големите имена в джаза, а тази година, която е своеобразна „генерална репетиция“ за 20-годишния юбилей, гостите на фестивала ще имат огромното удоволствие да чуят на живо динозаврите от САЩ Сайръс Честнът – пиано, Бъстър Уилямс – бас и Лени Уайт – барабани, двамата мастъри на вуги-бугито, легендарният Аксел Цвинбергер и Кейто Санто от Япония, които са добре познати на българската публика, единствената родена извън Португалия изпълнителка на фадо, призната в родината на този музикален стил – българката Силвия и за кулминационния финал - британското „чудо“, певицата, която критиците сравняват с Джанис Джоплин, носителката на Грами - Джос Стоун.


От българска страна, фестивалът ще се открие от Биг бенда на Благоевград със специалното участие на Йорданка Христова, а ценителите на родния джаз ще могат да се насладят на изпълненията на Васил Петров, триото - Венко, Калин и Ясен, Маги Алексиева - Мей, Брейкпойнт и много други.


Интересен е тематичният проект „Мюзикълът в джаза“ на студенти от Академията, а голямото откритието на 19-тото издание на Банско Джаз Фест, според думите на неговия организатор д-р Илиев, ще бъдат участниците от Япония и Китай, които са за първи път на сцената на фестивала. „Чух доста китайски джаз формации и мога съвсем отговорно да заявя, че през следващите години на световната сцена ще се появят много нови джаз-звезди от тази страна” - коментира д-р Илиев.


Два уъркшопа ще се проведат в рамките на фестивала - един за възрастни, воден от бразилския перкусионист Клаудио Крон, който ще запознае участниците с автентични инструменти и ще ги поведе на забавно афро-бразилско ритмично пътешествие, наподобяващо динамичните дефилета на перкусионните групи по време на карнавала в Рио. Другият уъркшоп е за деца и ще се провежда всеки ден от 10 до 13 часа.


Пълната програма на джаз феста можете да намерите на сайта на фестивала www.banskojazzfest.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов