Избрани Новини

Експедиция "Симитлия" достигна Горна Железница

Новините

05-08-2016, 13:40

Снимка:

simitli.info

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Симитличани разказват на млади изследователи за Мис Стоун и Яне Сандански

Днес напредват към Брестово и Тросковския манастир "Свети Архангел Михаил”

След четири дни по стъпките на Мис Стоун участниците в експедицията „Симитлия - от Древността до наши дни” посетиха Горна Железница, където бяха в храм „Свети Илия”, съобщават от община Симитли. Изследователите имаха възможност да разговарят с няколко местни възрастни хора. Един от тях - Милан Ваклински разказа пред студентите, че куриер на Яне Сандански е била неговата прабаба Яна. Тя влизала при Мис Стоун, защото е знаела турски, а отвлечените жени не трябвало да разбират, че похитителите са българи. Разказаха също, че въпросната баба Яна затопляла пелените на бебето на Катерина Цилка (останала в комуникативната памет като „прислужницата на Мис Стоун”) на огнището в къщата си в Дреново. В знак на благодарност Яне Сандански дава една шепа жълтици на баба Яна.

Участниците бяха радушно и гостоприемно посрещнати и от Симеон и Йорданка Миленкови. Те нагостиха младежите с традиционни български ястия и показаха на групата как се прави хляб на подник. Симеон Миленков придружи групата до местността Куклите. На връщане участниците също имаха възможност да разговарят с още няколко възрастни хора в Долна Железница, сред които беше и 83-годишната баба Стефка Якетова.
Днес студентите ще посетят едно от най - дивните места в България,  именно село Брестово и на Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил”, както и село Сушица, където ще направят теренен обход в търсене на „Мисстоунските колиби”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)