Избрани Новини

Сложиха нова информационна плоча на църквата "Св.Пророк Илия" над Сугарево

Храмът е построен през 1856 година

Група симпатизанти на ВМРО изпълниха обещанието си и сложиха нова информационна плоча на църквата „Св.Пророк Илия" над село Сугарево. В начинанието участваха и всички местни кметове в района. Храмът е построен местните жители под ръководството на Маню Сирманов през 1856 година. Той получава знамение, с което му се указва какво трябва да направи, след което организира съграждането на светата обител.

Мястото наистина е неземно със своята красота и невероятната гледка, която се открива. Неслучайно Иван Михайлов избира на това място да бъде положен след смъртта му и легендарният водач на ВМРО - Тодор Александров. С течение ма времето мястото се превръща в своеобразен пантеон, където са погребани и други видни личности, свързани с революционните борби на българите в Македония.

Тук е положен Симеон Евтимов – революционер и главен редактор на в. „Македония" в края на двадесетте и началото на тридесетте години на XX век. Тук почива и Антон Найденов Попов, който е дългогодишен главен редактор на в. „Македонска трибуна" и дясна ръка на Михайлов около тридесет години от периода му в Рим.

Всяка година в последната неделя на август стотици хора се събират да почетат своите герои на поляната пред храма, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов