Избрани Новини

Песента "Миле Попорданов" в изпълнение на холандски хор (видео) обикаля света

Музикалната разработка е изпълнена в катедрала в град Доесбург

Представяме на вашето внимание музикална разработка на българската народна песе "Болен ми лежи Миле Попйорданов". Записът е направен в катедрала в нидерландския град Доесбург. Изпълнението е на мъжки хор със солист сопраното Рузана Нахапетян.

 

За историята на песента

Песента е главно на велешки диалект. В нея се говори за смъртта на Милан Георгиев (Гьошев) Попйорданов, наречен Миле, от Велес. Миле е четник във ВМРО, попаднал в засада и се самоубил, за да не падне жив в ръцете на властите. Погребението му е всенародно. Но това не било достатъчно за увековечаване на паметта му. Необходима била песен, която непрестанно да напомня за неговия пример, за да се множат последователите му.

В най-ранно побликувания текст песента започва така: "Бог да ми го прости Миле Попорданов. Како ми е легнал, нема да ми стане, нема да ми стане от църната земя." Едва по-късно се появява текстът "Болен ми лежи Миле Попорданов", с който е популярен песента днес и с който тя започва. А както е било в реда на нещата тогава, мелодията била взета от друга подходяща песен.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов