Избрани Новини

Безотговорни дупничани продължават да създават нерегламентирани сметища

Почистването на едно от тях струва на данъкоплатците стотици левове

Нерегламентирани сметища се появиха отново в Дупница и околностите. За пореден път възмутени граждани ни сигнализираха за купища отпадъци – битови и строителни. Последният такъв сигнал е за изхвърляне на строителни отпадъци в района на бившите казарми до Социалните жилища.

Има и още сигнали за изхвърляне на отпадъци по пътя за градското сметище. Какво ще прави Община Дупница по отношение на новите нерегламентираните сметища? Първо ще ги опише, а след това и ще ги почисти. Те вече най-вероятно са десетки. Почистването само на едно от тях струва на данъкоплатците стотици левове. Тези средства биха могли да се вложат в облагородяването на града, а не да се изразходват, защото някой е решил, че по-лесно му е да си изхвърли боклука, там където на него му е удобно.

През месец март тази година при пролетното почистване в града от Община Дупница извозиха тонове боклуци изхвърлени на неопределени за това места и превърнали ги в нерегламентирани сметища, като "Каваклия" и района около Еврейските гробища, откъдето бяха събрани и извозени купища отпадъци. Почистен бе и теренът около река Джерман срещу Главен път Е-79, както и около улица „Отовица“ и други места.

От Община Дупница тогава се обърнаха към гражданите да пазят природата чиста и да не замърсяват околната среда. Съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, кметовете са задължени да предотвратят изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, а също и да почестят нерегламентирани сметища.

Изхвърлянето на отпадъци на непозволени места е трудно доказуемо. Трудно се установяват нарушителите, и те остават безнаказани, а ако пък случайно някой бъде хванат то глобите са до 300 лева.

През април Община Дупница изпрати уведомителни писма до домоуправителите на блоковете в града. В тях се казва, че съгласно "Наредбата за обществения ред" и във връзка със Закона за управление на етажната собственост, междублоковите пространства трябва и са задължение на собствениците на живущите или наемателите да бъдат почиствани и поддържани целогодишно. По закон, отговорен за това се води домоуправителят, който отговаря пред институциите и трябва да уведоми живущите да поддържат и почистват своя район, а санкцията за неспазване е до 500 лева. Това донякъде спря замърсяването най-вече в жк "Бистрица", съобщава zadupnitsa.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов