Избрани Новини

Празни седалки на състезанията в първите дни на Игрите в Рио

Кражби, автомати, мръсна вода и политическа криза

След втория официален състезателен ден на Игрите прави впечатление, че надпреварите се провеждат пред немалко на брой празни седалки, което накара организаторите да признаят, че единствено церемонията по откриването е била напълно разпродадена към този момента, съобщават световните агенции, цитирани от БТА. 

Търсенето на билети се движи около 82 процента, което е значително по-слабо от Игрите в Лондон преди 4 години, макар че цените на входните талони са наполовина.

Дори футболният отбор на Бразилия начело с Неймар не успя да напълни стадиона в първия си мач от турнира. 

"Продали сме 82 процента от наличните билети, което е общо 5 милиона билета. Все още има 1,1 милиона непродадени билети", каза говорителят на Игрите Марио Андрада.

Импийчмънт и финансови проблеми

Припомняме, че по-малко от 3 месеца преди началото на Игрите президентът на Бразилия Дилма Русеф бе отстранена от поста си след решение на Сената. Вицепрезидентът Мишел Темер временно изпълнява длъжността, а причина за политическия скандал е разследване за корупция срещу Русеф. Проблемите с президента, която е с български корени, започнаха още с началото на строежа на олимпийското селище. Принудителното изселване на хора от техните жилища в името на изграждането на олимпийските обекти доведе до протести и изплащането на още по-големи обезщетения. Така бюджетът за организацията на форума нарасна от 7,8 млрд. на близо 10 млрд. долара.

Във връзка с рецесията в Бразилия и спадането на доходите от петрола, което засегна много силно щата Рио де Жанейро, неговият губернатор Франциско Дорнелес обяви през юни извънредно финансово положение.

На всичко отгоре се появи и вирусът Зика. Заразата предизвика масова психоза в целия свят от разпространението ѝ. В последните месеци обаче нещата се успокоиха и болестта остана локализирана в Южна Америка. Все пак няколко случая на болни от Зика бяха регистрирани на няколко континента.

Грабежи и военни с автомати

Бразилия е пословична с престъпността си. Борецът ни Николай Байряков стана първата българска жертва на крадците в Рио де Жанейро. Наглеци свили двата телефона на атлета, докато напуснал стаята си за кратко. Подобна съдба сполетя и част от сръбските спортисти. В техния лагер били откраднати три телефона.

Националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова пък преживя друг шокиращ сблъсък с бразилската действителност.

„Свърши ми кафето и исках да изляза отсреща и да си купя. Веднага се втурнаха доброволци към мен и казаха, че е много опасно тук и да не излизам, въпреки че бях на едва пет метра от оградата. Аз реших да не ги слушам, защото за мен кафето е важно. Един военен, въоръжен с автомат, се залепи за мен и вървяхме заедно през цялото време. Много е страшно. Не съм предполагала, че има свят, в който може по този начин да се живее“, сподели преди дни за премеждията си в Рио българската лекоатлетка.

Португалският министър на културата Тиаго Брандао Родригес бил заплашен с нож край олимпийския залив, където се провеждат състезанията по гребане. Министърът се разхождал заедно със своя помощник, когато бил атакуван с цел грабеж. Извършителят бързо бил открит от полицията няколко преки от мястото, край плажа Ипанема и арестуван, а откраднатите вещи били върнати, съобщиха в неделя световните медии.

Запушени тоалетни и оголени жици в стаите 

Атлетите на Австралия веднага след пристигането си в олимпийското село бързо напуснаха стаите, в които бяха настанени заради запушени тоалетни и оголени жици в апартаментите си.

Домакините наеха извънредно около 600 работници за извършване на довършителни работи в олимпийския комплекс от 31 сгради, в който по време на Игрите трябва отседнат над 17 хиляди души.

Въпреки положените усилия на прага на форума, проблеми с водопровода и с пералните помещения продължава да има. Аржентинците се оплакаха от ниско налягане на водата в баните, а бразилският хандбалист Жозе Толедо заяви, че условията в пералните помещения са далеч от изискванията.

Някои олимпийци пък се оплакаха от голямото количество фин строителен прах в стаите след наскоро финализираните довършителни работи в сградите. 

Вчера преди мача си с Ноле, бившият номер 4 в света Дел Подро заседна в асансьор и му се наложи да престои в него 40 минути. Причината - спиране на тока.

Министри и премиери чакат с часове без транспорт. Всички делегации протестират

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев написа гневен пост във фейсбук, насочен към организацията на Олимпийските игри. „Бразилия още не може да разбере, че има ангажимента да организира най-голямото спортно събитие в модерната история. Организацията е катастрофална“, пише Кралев.

По думите му транспортната система за извозване на правителствени гости, служебни лица , членове на Националните Олимпийски Комитети е колабирала. „Шофьорите не знаят нито къде отиват, нито къде са маршрутите, нито къде са спортните съоръжения. Да стигнеш някъде навреме е невъзможно, а валидността на пропуските за колите зависи единствено от настроението на пазачите“, разказва още спортният министър и допълва, че "охраните в олимпийското село са неграмотни и груби".

„Министри и премиери стоят с часове без транспорт и без съдействие от страна на безпомощните доброволци, които не винаги знаят добър английски за да могат да им помогнат. Няма никакъв протокол, въпреки че има представители на 206 правителства“, ядосва се българският министър. Друг проблем пък бил, че канализацията давала дефекти, храната е с недобро качество.

За откриващата церемония Кралев също има забележки. След приккючването й на организаторите са били необходими повече от два часа, за да върнат спортистите обратно в селото. "Организацията за посрещане на официалните гости също беше безобразна. Шест часа безсмислено размотаване с автобуси само за да се чуе семплата реч на бразилския спортен министър. И всичко това гарнирано с постоянно пристигащи сигнали за кражби в селото, обрани спортисти и прочее безумия, сътворени от безпомощните организатори. Хаос и безхаберие - това бележи началото на игрите. Всички делегации протестират, но се съмнявам нещо да се промени до края", коментира министъра на младежта и спорта.

Мръсни крайбрежни води до Рио

Водите в района на Рио де Жанейро са по-мръсни от всякога показва изследването, поръчано от Асошиейтид прес. Водите са замърсени от канализация, изтичаща направо в океана и са задръстени от бактерии и опасни вируси. Това поставя под особен риск 1400 атлети, чиито състезания са във вода, но също така и хилядите туристи по прочутите плажове на Бразилия, като Копакабана и Ипанема.

Проучването показва равнища на вируси във водата от 1,7 милиона пъти по-високи от считаните за безопасни в САЩ и Европа. При подобна концентрация плувците и гребците, които погълнат само 3 чаени лъжички от тази вода, почти сигурно ще бъдат инфектирани с вируси, предизвикващи стомашни и респираторни заболявания.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов