Избрани Новини

Мис Стоун е жива в паметта на хората от Симитли

Спомените за Мис Стоун и историческите сведения за нея се разминават

Все още в паметта на хората по селата в община Симитли, които посетихме в рамките на експедицията „Симитли – от древността до наши дни“, е запазен споменът за отвлечената през 1901 година мисионерка Елън Мария Стоун, известна като Мис Стоун, от четата на Яне Сандански. Такава равносметка за проведения студентски форум направи в интервю за радио Фокус Кристиян Ковачев, главен инициатор и организатор на експедицията, която се провежда в общината вече трета година.
По думите му интересно е и това, че все още личността на Мис Стоун остава противоречива, това е една личност, обвита в мистичност за местните хора.

"Важно е да отбележим, че спомените на местните, които са съставени на базата на това, което са им разказвали техните баби и дядовци – претендирали, че са познавали четата на Яне Сандански и че Мис Стоун е била в пространството на техния дом или тяхното село, се разминават с историческите сведения и факти. Това е нещо което регистрирахме и в село Брежани, и в Мечкул, Сенокос, Брестово, Железница, а и във всички други села, които посетихме в рамките на експедицията“, каза още Ковачев. Той добави, че това, което също е направило впечатление на групата, е гостоприемството на хората в селата, начина по-който са ги посрещнали и на драго сърце са им разказали онова, което знаят по темата за отвличането на Мис Стоун от четата на Яне Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов