Избрани Новини

Книга за Ванга събра българи и македонци в Струмица

Фимка Михайлова представи "Спомени за Ванга" и "Роднини и судбини"

Снощи в Струмица бяха представени двете книги на Фимка Михайлова "Спомени за Ванга" и "Роднини и судбини". Представянето се проведе в Дома на културата "Благой Янков – Мучето“ в 21  часа.
Фимка Михайлова е била съседка и приятелка на Ванга, автор на единствената засега книга за Ванга в Република Македония "Ванга... и ... аз” (2014). Двете досегашни издания на книгата правят общо 1000 екземпляра тираж и се разпространяват безплатно – така си е обещала авторката.
Представянето на книгите на 11 август не бе случайно - на тази дата се навършиха 20 години от смъртта на леля Ванга.
Авторката и редакторът на книгите Иван Котев бяха отправили покана към председателя на читалище "Н.Вапцаров" - Благоевград Васил Новоселски да присъства на културното събитие. Група литератори от Благоевград с помощта на читалището се организираха и уважиха  авторката, която миналата година заедно с редактора си присъства на представянето на една от книгите от поредицата на Лалка Бенгюзова за Ванга. Сред тях бяха писателките Красимира Кацарска, Лалка Бенгюзова, журналистката Антоанета Гулева, Добра Айманлиева, проф. Дафина Тодорова и др. Групата беше водена от председателя на читалището Васил Новоселски.
На път за Струмица читалищните дейци се напиха с вода на Ханската чешма и си направиха снимка за спомен. Това е мястото, където вихрушка е ослепила Ванга.
Гостите най-напред гостуваха в дома на Фимка Михайлова, където бяха посрещнати сърдечно от домакинята, нейното семейство и редактора на книгите Иван Котев. На богата трапеза бяха поканени, като най-напред отляха от чашките с ракия за "Бог да прости" тетка Ванга, а сетне се чукнаха за здраве и добра среща.
След многобройните прегръдки и разговори гостите от Благоевград, водени от г-н Котев, разгледаха манастира "Свети Петнадесет Тивериополски Свещеномъченици". Протопрезвитер свещеник Димитър Кърцев ги запозна с трагичната и борбена история на манастира. Разгледаха прекрасната черква, чиито стени в момента се изографисват, малкия зоопарк с пауните и костенурките, руините на първата християнска базилика, асмата не от лози, а от киви, натежала от плод, похапнаха вкусно сладко, направено в манастира.
На представянето вечерта след встъпителните думи на редактора на книгите г- н Котев и на Фимка Михайлова думата взе председателят на благоевградското читалище Васил Новоселски. Той поздрави сърдечно авторката и й връчи поздравителен адрес от името на читалищното настоятелство. А на Дома на културата подари книги, издадени от читалището, за тяхната библиотека. Поздравителен адрес от Творческо обединение "ХХI век" - Благоевград връчи на авторката и Красимира Кацарска. Поздрав отправи и писателката Лалка Бенгюзова, автор на поредица от книги със спомени за пророчицата, която първа откри Фимка Михайлова, а тяхното приятелство се превърна в мост за сътрудничество между двете културни институции и двата града.
На събитието присъстваха и приятели на Фимка от Петрич и Сандански - поети и писатели, водени от поетесата Катя Кирянова
Книгата "Роднини и судбини" авторката подаряваше на всеки, дошъл на представянето й, а книгата за Ванга се продаваше на символична цена, като Фимка Михайлов съобщи, че парите от продажбата на тази книга ще отидат за строителството на черквата "Въведение Богородично" в Струмица.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)