Избрани Новини

Кюстендилски квартали с проблем с водата

Включени са всичките 24 помпи за подаване на вода от кладенци по брега на река Струма

За по два часа в денонощието ще са с понижено налягане на водата по-високите кюстендилски квартали „Запад“, „Могилата“, както  и ромският кв. Изток“ – това се налага заради намаления дебит на водоизточниците при засушаването този месец, казаха от „Кюстендилска вода“ в понеделник, пише kmeta.bg. Оттам поясниха, че става въпрос за абонатите, които са свързани с пречиствателната станция при с. Жиленци, където водата е на гравитачен принцип. Оттам се подават по 70 л. в секунда, тя обаче намалява с продължителното засушаване.

Включени са и всичките 24 помпи за подаване на вода от кладенци по брега на река Струма – така се осигурява по минимум 240 л. в секунда за града питейна вода, каза главният инженер на дружеството Владимир Джоров. Според него  сигуацията все още не е критична – всяко лято се налааг да се включват помпите по Струма, което обаче вкарва в допълнителни разходи водиня оператор за консумиран ток към ЧЕЗ. Тзи разходи не се калкулират в цената на водата за абонатите.

4 села в община Кочериново – Драгодан, Боровец, Бураново и Крумово, от две-три седмици  са на воден режим със заповед на  кмета на общината Иван Минков. Там водата не достига, след като  – въпреки забраната, масово се поливат градините и дворовете, казаха от местната управа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов