Избрани Новини

"Зелени къщи” изкушават туристите в Лещен

В тях има грижа за природата при обслужването на гостите

Почти всички къщи за гости в архитектурния резерват Лещен притежават сертификат „Зелена къща”, информира kmeta.bg. Това е знак, че в тях има грижа за природата при обслужването на гостите. Признанието се дава и на семейни хотели, които успешно са преминали оценка за съвместимост с европейските критерии за качестено настаняване, където отрицателното въздействие върху природата е сведено до минимум.

Домакините най-често са семейства от местната общност, които познават своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня. Те полагат старание стопанството им да пести природните ресурси, да не замърсява околната среда и насърчават гостите да пътуват по отговорен начин с уважение към природата.

„Строят се все нови и нови къщи за гости. Леглата в селището вече са над 200. А интересът на наши и чужди туристи се увеличава непрекъснато. С постоянен адрес тук са едва 12 души. Лещен е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. То е разположено на 600 м надморска височина в крайните южни склонове на Западните Родопи. Жителите му се гордеят със запазените старобългарски къщи.

Повечето са реставрирани и предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Разположени са по стръмните склонове на планината и носят всички белези на ковачевския архитектурен стил. „Най-забележителните архитектурни паметници църквата „Св. Параскева” от 1837 г. и Килийното селско училище. Всеки пита и за Глинената къща на Флинстоун, която е уникална и изградена в неповторим стил. В нея човек хем се пренася в каменната ера, хем ползва модерните бани и кабелната телевизия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов