Избрани Новини

Българи пълнят евтино торбите по македонските пазари

Хората отиват на пазар, заведения или… зъболекар

Пазар, заведения или… зъболекар. Всичко е по-евтино в Македония и неслучайно съботата е обявена за „бугарски ден“ в много от пограничните селища от македонската страна на границата, информира kmeta.bg.Така от години наричат първия ден от уикенда и жителите на град Делчево. Населеното място е само на 12 километра от ГКПП „Станке Лисичково“. То е своеобразен магнит не само за хората от пограничните села, но и от областния център Благоевград, че и от по-далечни краища на страната ни.

Много от нашенците са редовни клиенти на тържището за плодове, зеленчуци и всякакви други стоки в центъра на македонския град. Други пък идват тук за купон заради евтините цени в заведенията спрямо тези в родината ни, а трети – да ползват изгодно услугите на македонските стоматолози. Със съботния десант на нашенците са наясно отдавна и македонските митничари. „На пазар отивате, нали? Хапнете и по една плескавица, че хем са вкусни, хем са евтини”, съветва ни млад митнически съветник.

„Ако не са българите, сме загубени. Те купуват продукцията ни. Всяка събота е пълно с българи в Делчево. Много производители и търговци от други македонски селища идват насам, за да продадат стоката си на българите”, казва земеделецът Златко Манев от град Струмица. Отглежда 5 декара дини и пъпеши. Признава, че никак не е леко земеделието, но поне има необходимата техника за обработване на земята. А и сигурни клиенти от България. Продава огромни и вкусни дини за 60 стотинки за килограм, а пъпешите му струват само 30 стотинки.

Сергиите са подредени още в 09,00 часа македонско време, за да са готови продавачите за най-нетърпеливите клиенти от страната ни. Час по-късно вече става твърде населено на пазара. Паркингът наблизо се изпълва с автомобили с българска регистрация. В очакване на нашенци е търговецът Виктор Калевски, който завършил медицинския колеж във Варна. Но не работи по специалността си, а от 3 години върти алъш-вериш. Надява се на добър оборот. Краставиците при него са 70 стотинки за килограм, чушките и доматите са по 1,10 лева. Категоричен е, че с всяка изминала година българските клиенти се увеличават. Хвали ги, че са добри – не се пазарят.

„Преди много години ние купувахме от вас сирене, кашкавал, други храни. Сега е обратно. Изводите си ги правете вие. Пак идваме в България на пазар, но за дрехи, за обувки. А вие сте при нас за храна, защото е по-качествена и по-евтина. С качеството никой не прави компромис у нас. Всичко е истинско, екологично, без торове”, казва Виктор. Думите му подкрепя и Даниела Коцева от Струмица, която се грижи за 4 декара домати. Доволна е, че пласира продукцията, но това е така, защото е качествена. „На пазара на практика я изнасям за България, че клиентите ми са предимно българи. Иначе правим износ за Холандия, за Русия. Отглеждаме специални сортове, които са вкусни”, разказва тя. А на нашенци дори не се налага да обменят левове в денари, тъй като почти всички приемат българска валута. Катя Друсанска и Цветанка Николова са пристигнали с лека кола от Благоевград в Делчево. Дори с пътните разходи ще им излезе по-евтин пазарът в Македония. „Няма какво да се лъжем. Тук и производители, и търговци са по-любезни, правят отстъпки, по-човечни са. За стоката им да не говорим – превъзходно качество. И всичко това е на добра цена. Кочанският ориз е приказка, а струва само 2 лева, а у нас под 3 лева не можеш да намериш, а и не е толкова хубав. Нашите търговци слагат високи надценки”, споделя Катя Друсанска. Двете отиват да си купят домашни яйца, като бройката при някои продавачи е само 11 стотинки. Кората от 30 яйца я предлагат само за 100 денара.

Продавачът Маринко Козарски пък се оказва, че симпатизира на премиера ни Бойко Борисов. „Той има харизма, характер. А нашият никакъв го няма. Ще сложим Зоран Заев за македонски премиер. Взема ли български паспорт, ще гласувам за Бойко”, твърди младият мъж. „Пък и с него винаги по 3-4 хубави жени”, допълва с усмивка той.
В хранителните магазини повечето цени са като в нашите. Но българите пак тъпчат торбите. Вземат много захар. Пакет от 900 г е само 32 денера, което е 1,05 лв. Така килограмът ти излиза не повече от 1,15 лв., а в България трудно се намира под 1,50 лв. Но има ограничение – до 5 кг на човек. Сиренето не е евтино – до 10 лв/кг, но е вкусно и истинско. Кашкавалът също е екстра качество. Правят ги в мандра в Берово. „Българите купуват много и течен шоколад. Вземат и прах за пране, който им е по-изгоден. Пушачите не пропускат да се заредят с цигари, струват между 45 и 55 денара кутията, което е от 1,50 до 1,80 лева“, обяснява продавачка в бакалия в центъра на Делчево. Там масово се пазарува с левове. „В събота 90% от клиентите ни са българи“, допълва тя.

Покрай празници много родни фирми правят партита за служителите си в Делчево. Привличат ги прочутите плескавици и хубавата македонска кухня. Които са и на доста по-ниски цени. В кръчма в центъра на града са седнали благоевградчанката Емили и Николета от Ямбол, които са със своите съпрузи.
„Ние двамата сме редовни, идваме на пазар и заведение поне веднъж на месец. Сега водим с нас и приятели, които идват за първи път”, обяснява Емили.

Две плескавици с богата гарнитура – печена чушка, пържени картофи, зеле, домати и краставици, голяма бутилка минерална вода от литър и няколко филии пресен хляб струват не повече от 13 лева. Плескавицата е между 3,00 и 3,20 лева, пилешкото бутче е 1,50 лева, свинските ребра са 4,20 лева, пилешкият стек е 3,50 лева. Пъстървата с гарнитура е под 5 лева, панираният кашкавал е под 3,00 лева, пилешките крилца са почти 4 лева. 50 грама от известната лозова ракия струва само 1,60 лева, малката домашна лозова излиза едва 65 стотинки, колкото е и домашната сливова. Малката мастика е 1,60 лева, както и водката, и узото. Бирата е от 1,90 до 2,20 в зависимост от марката. Бутилка вино е от 6 лева до 17 лева. Евтини са салатите – мешаната е под 2 лева, шопската е 2,20 лева, гръцката е на също 2,20 лева, голяма овчарска салата е 5,10 лева, зелената салата е 1,60 лева, картофите и зелето са от лев до 1,60 лева в зависимост от грамажа. Заради ниските цени през уикендите в механите и заведенията в района е пълно с българи. „Свикнахме с интереса на българите към нашите заведения. Някои правят заявки дни по-рано, за да са сигурни, че в петък и събота ще има места, защото всичко е пълно. Тогава има и оркестър. Повечето ни клиенти са българи“, признават келнери в град Делчево.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов