Избрани Новини

Трагично ниска средна заплата в Кюстендилско

По този показател регионът заема предпоследното място за страната

670 лева е средната брутна месечна заплата в Кюстендилска област за второто тримесечие на 2016 година. По този показател регионът заема предпоследното 27-о място, обявиха от териториалното статистическо бюро. След Кюстендил е само Видин. Спрямо първото тримесечие на т.г. има намаление от 1%, казват от статистиката.

Най-голямо намаление има в „преработващатаа промишленост” – с 8.2%.  При икономическите дейности намалението е с 30.5%, при „строителство” – с 20.1%, при „селско, горско и рибно стопанство”- с 11.2% и др.

Чиновниците взимат чувствително по-висока заплата – средната брутна месечна работна заплата през второто тримесечие на 2016 г. за обществения сектор е 777 лв., а за частния – 635 лева. Спрямо същия период на предходната година средната месечна заплата в обществения сектор нараства с 10.4%, докато в частния сектор – с 5.5%.

Утешителното донякъде е това, че в сравнение с второто тримесечие на 2015 г., средната работна заплата за областта нараства с 6.9%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „финансови и застрахователни дейности” и „транспорт, складиране и пощи”.

11,4%безработица пък за Кюстендил обявиха от бюрото по труда. От инспекцята по труда коментират, че няма жалби при тях за неплатени заплати. На места се знае, че се бавят с по месец-два, но никой не смее внесе жалба в инспекицята, за да не загуби работата си.

Неофоциално се коментира, че в ТЕЦ „Бобов дол“ си тръгнали 40 енергетици, след като не им платили и с месец закъснение.

"Нещата със започване на работа и като размери на заплатите е трагедия. Стотици се изнасят по морето, тръгват „на сляпо“ да търсят препитание в чужбина, много опитват по столицата. Контрабандата с цигари е източник за приходи за немалко хора“, коментират жители на региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)