Избрани Новини

Осветиха новоизграден параклис на село Градево

На мястото се събират поколенията, израснали в махала Порогош

Над 300 родолюбци се събраха в местността Порогош, махала Павлевска на село Градево днес по обед. Потомци, дошли от близко и далеч, цяла година чакат с  нетърпение този ден, за да се съберат на обща трапеза и да си кажат блага приказка.
Тази година бе още по-специална и очаквана от всички, защото осветиха новоизградения параклис „Св.Четирдесет мъченици”, съобщиха от Община Симитли. Масивната постройка е непосредствено до малкото параклисче, което бележеше оброчището до сега.
Главен инициатор и финансов благодетел за построяването на параклиса е Светла Везенкова. Преди 4 години тя поставя малкото параклисче, което да носи името „Св.Четирдесет мъченици”. Идеята на Светла е точно на това място всяка година да се прави среща на поколенията, израснали в махала Порогош. Тя заедно със семейството си и много доброволци и майстори в построяването на параклиси започват да изграждат осветения днес параклис. Просторният параклис вече е с обособена градинка около себе си насред дивната красота на Пирин планина и село Градево. До мястото тази година е прокарана вода и са направени две чешми - едната близо до мястото за готвене, а другата пред входа на параклиса.
Отец Спас освети параклиса, също така и 7-те казана курбан, които бяха подготвили организаторите и благослови всички, като пожела много дълги години да се помни това място и хората да го посещават.
Светла Везенова, себераздаваща се и обичаща родното си място сподели, че преди време имала сън, в който й се явява жена, която и казва, че ако на мястото бъде построена стаичка да може да нощува там, ще е благодарна. Тълкувайки съня жената осъзнава, че може би в нейния сън се е явила света Петка, чийто параклис е малко по-нагоре от параклис „Св.Четирдесет мъченици” и така построяват и стаичка под навесите на оброчището.
Сред гостите бяха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и кметът на Градево Кирил Йосифов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, които запалиха свещица за здраве и празнуваха заедно с потомците на Павлевска махала.
Много хора и веселба съпътстваха празника, който със сигурност ще продължава да съществува, а младите ще запазят традицията за мястото жива и винаги ще уважават предците си.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)