Избрани Новини

Забавянето на строителството на пътя през Кресненското дефиле е пагубно за човешкия живот и природата

Възможно е до 2020 г. да имаме безопасен и безконфликтен път през Кресненското дефиле

Забавянето на строителството на пътя през Кресненското дефиле ще е пагубно за човешкия живот и природата. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ  за БНТ. Той представи последният вариант на проектното трасе и обсъждан на Комитета за наблюдение в частта на АМ „Струма“. “Смятаме този вариант за най-балансиран към момента. Възможно е до 2020 г. да имаме безопасен и безконфликтен път през Кресненското дефиле”, подчерта председателят на пътната агенция.

Десетилетия за обсъждани различни варианти на трасе – дълъг тунел, двулентов път на два етажа и др., които обаче са били изоставяни именно заради протести на еколози или на жителите от района, както и по мнение на експерти от БАН, тъй като районът е сеизмологичен, обясни  инж. Лазаров.

Последният проект на трасе през Кресненското дефиле е представен в АПИ преди 6 месеца и предложението според този проект е едната посока на движение – от Кресна към Симитли - да минава по настоящето трасе, което ще бъде ремонтирано, а другото платно – от Симитли до Кресна ще бъде изнесено в източна посока по изцяло нов път през дефилето. Той ще е двулентов, като при изкачванията ще има три ленти. Ще има и 5 малки тунела. Двете трасета ще бъдат резервни едно на друго и при инцидент ще има възможност за прехвърляне на движението от единия към другия път, както и  връзки с населените места в района. Планът е първо да бъде изградено новото трасе, а след това да се рехабилитира настоящото. “Масово на запад в планинските райони използват този вариант”, подчерта инж. Лазаров.

Той подчерта, че районът не е безопасен и затова търсим оптимални и бързи варианти, каза още той. По статистика на пътна полиция в участъка през Кресненското дефиле  живота са си загубили 46 човека, а над 250 са ранени и има изключителна концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Инж. Лазаров обясни, че АПИ е работила с еколозите Андрей Ковачев и Петко Ковачев като членове на комитета по наблюдение на АМ „Струма“. Боян Петров, който пострада при инцидента при дефилето, вероятно е бил техен сътрудник. Те е трябвало да предложат мерките, които да залегнат при проектирането на трасета, така че магистралата да бъде максимално щадяща към природата. Инж. Лазаров каза, че в деня на инцидента двамата еколози са били  там, за да огледат допълнително трасето като част от мерките, които трябва да предложат. Той уточни, че седмица преди това е имало съвместно обследване, в което са участвали и експерти на АПИ.

Инж. Лазаров посочи,  че в деня на инцидента, на метри от еколозите, в района е имало ограничение на движението и сигнализация във връзка с дейности по укрепване и и омрежване на ската, извършвана от алпинисти на АПИ. Освен това там има и отбивка и ограничения на скоростта.

Пожелавам на колегите де се възстановят бързо, за да продължим работата по проекта, пожела на експертите инж. Лазаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)